5 načina kako 100% obrisati sve podatke s Facebook računa

Objavio John Bennet na 10 travnja, 2019

Mislite da možete neko vrijeme biti online i kad poželite sve obrisati jednostavno kliknuti gumb za brisanje? Nije tako jednostavno. Sve što ste ikada napravili na Facebooku pohranjuje se za buduću upotrebu. Podaci i informacije za koje ste mislili da su davno zaboravljeni vrebaju negdje na njihovim serverima.

Naravno, jednostavno je deaktivirati račun, ali na taj se način ništa ne briše kako biste, jednog dana, mogli ponovno aktivirati svoj profil.

Ako istinski izbrišete svoj račun, morat ćete kreirati potpuno novi račun ako se ikada želite vratiti na Facebook. Put do prave privatnosti.

Step #1 Izbrišite povezane aplikacije

Jedna stvar koju ljudi vole pri korištenju Facebooka je kako softver povezuje druge aplikacije kako bi omogućio lako prijavljivanje. Ono što većina ne zna je da to izlaže osobne podatke svaki put kad ih koristimo, dopuštajući drugim aplikacijama pristup našim podacima.

Facebook delete the linked apps
Da biste počeli, morat ćete ukloniti sve aplikacije povezane s vašim Facebook računom.

  1. Kliknite strelicu koja se nalazi u gornjem desnom kutu vaše stranice.
  2. Kliknite “Postavke” i “Aplikacije i web-mjesta,” koje se nalaze na lijevoj strani.
  3. Idite dolje do odjeljka “Preference” i “Uredi” Aplikacije, web-mjesta i igre.
  4. Jednom kad ste to isključili,možete obrisati sve aplikacije koje su povezane s vašim Facebook računom.

Step #2 Izbrišite povijest aktivnosti

Sljedeći korak koji trebate napraviti je izbrisati svaki digitalni trag vašeg postojanja na Facebook-u.

Facebook activity log

  1. Odaberite padajući izbornik.
  2. Odaberite “Dnevnik aktivnosti
  3. Koristite gumb za upravljanje (olovka) za brisanje ili dislike-anje svake aktivnosti koja se nalazi u vašem pregledu vremenske crte.

Step #3 Backup podataka

Ako imate podatke na svom Facebook računu koje želite zadržati, kao što su fotografije ili kontakti, možete ih ručno kopirati.

your facebook information

  1. Idite ponovno na stranicu Postavke.
  2. U dijelu “Vaše informacije na Facebook-u” odaberite opciju “Preuzimanje informacija
  3. Primit ćete email u kojem se nalazi poveznica (link) na arhivu vaših informacija.
  4. Spremite arhivu na željeni uređaj.
  5. Ova zip datoteka treba sadržavati sve vaše fotografije, HTML datoteka s vašim prijateljima, itd.

Step #4 Deaktivirajte svoj račun

Mnogi ljudi miješaju deaktiviranje računa s brisanjem, ali to su dvije sasvim različite opcije.

Facebook deactivate account
Deaktivacija znači da se možete ponovno prijaviti nakon određene pauze i nastaviti tamo gdje ste stali. Ako niste sigurni da je brisanje Facebooka pravi izbor za vas, umjesto toga možete ga jednostavno onda deaktivirati.

  1. Idite na Postavke
  2. Kliknite “Općenito
  3. Zatim kliknite na “Upravljanje računom
  4. Idite dolje dok ne pronađete opciju za deaktiviranje.

Step #5 Obrišite svoj račun

Brisanje Facebook računa je postalo pristupačnije nego što je to bilo u prošlosti, što je i više nego pozitivan napredak i rezultat.

Facebook delete account
Sve što trebate napraviti je otići na “Vaše informacije na Facebooku” click “Prikaži” pored “Brisanje korisničkog računa i informacije”.

Primijetit ćete da postoje neke druge opcije koje smo već pokrili. Nakon što unesete lozinku, vaš će račun biti izbrisan. Napokon sloboda!

U čemu je “caka”?

Facebook je dovoljno velikodušan da zadrži vaše podatke 14 dana u slučaju da se predomislite.

Što se događa s Facebookom?

S više od dvije milijarde korisnika, Facebook je i dalje na čelu skandala o privatnosti. Još 2006. godine, kada su prvi put predstavili novosti, kršili su zakon o privatnosti korisnika. Sada, većina ljudi ne mari za to da su njihovi privatni životi (i njihovih kontakata) uništeni.

Facebook
2011. godine, Facebook se dogovorio s FTC-om, vezano za optužbe, da korisničke informacije nisu čuvane u privatnosti, niti su oni bili o tome obaviješteni. Kao rezultat toga, Facebook je pristao na 20 godina neovisnog ocjenjivanja privatnosti.

Zatim je 2013. godine Facebook postao žrtva virusa koji je otkrio telefonske brojeve i adrese šest milijuna korisnika. Sve što je bilo potrebno bilo je povezivanje s vama i još jednim podatkom za kontakt kako bi dobili pristup vašem računu.

U veljači 2018. godine, kada je belgijski sud naložio Facebooku da prestane pratiti ljude na internetu, tvrtka se žalila na odluku. Zatim, samo mjesec dana kasnije, korisnici su otkrili da je Facebook svjestan masovne krađe podataka koja se dogodila, i nisu učinili ništa da to spriječi. Jedina naknada bila je isprika i obećanje da će biti bolje.

Nakon svega toga, hoćete li vjerovati tvrtki da vaše informacije čuva privatnim? Postavlja se pitanje je li prioritet ažurirati svoj profil na mreži ili održavati dobru razinu privatnosti i sigurnosti.

Kako bi se trebali trajno osloboditi od Facebooka?

Ide puno dalje od jednostavnog klika na gumb Izbriši

Ako osjećate potrebu da se vratite, predlažemo povratak nakon 14 dana kako bi se osiguralo brisanje svih prethodnih podataka, a vi, u budućnosti, možete biti malo više selektivniji s onim što javno dijelite.

Svidio vam se ovaj članak? Ocijenite ga!
Nije mi se uopće svidjelo Baš mi se i nije svidjelo U redu je Poprilično je dobro! Oduševilo me!
5.00 Ocijenilo 5 korisnika
Naslov
Komentiraj
Zahvaljujemo na povratnoj informaciji
John Bennet
John Bennet je iskusan inženjer za podatke i komunikacije te autor i urednik za kopiranje i uređivanje sadržaja na više platformi s velikim zanimanjem za kibernetičku sigurnost. Već dugi niz godina radi i istražuje VPN-ove i druge online alate za privatnost.