Najbolji VPN za Hrvatsku u 2024: Usporedba Top VPN-ova

Kate Hawkins
Ažurirao Kate Hawkins 25 Ožujka, 2024

Stotine VPN-ova tvrde da su najbolji, ali ne mogu svi biti najbrži, najsigurniji i najpovoljniji. Za konačni (i iskreni) odgovor, moj tim i ja smo kroz period od 3 mjeseca proveli rigorozno ispitivanje 157 VPN usluga i rangirali ih prema sljedećim nezobilaznim kriterijima:

  • Napredna sigurnost i značajke za privatnost podataka
  • Velike brzine u globalnoj mreži poslužitelja
  • Pristup popularnim stranicama (kao Netflix i Disney+) i podrška za P2P
  • Dedicirane, intuitivne aplikacije za Windows, Mac, Android, iOS i drugo
  • Dobra vrijednost za novac i 24-satna korisnička podrška

Kada se sve zbroji i oduzme, ExpressVPN je VPN #1 u 2024, i to, između ostalog, zbog prvoklasne sigurnosti i privatnosti te velikih brzina u globalnoj mreži poslužitelja. Osim toga, ExpressVPN možete isprobati bez ikakvog rizika!

Isprobajte ExpressVPN bez rizika!

Kratki vodič: Najbolji VPN-ovi u 2024

  1. ExpressVPN – VPN #1 VPN u 2024 sa sjajnim brzinama, naprednim značajkama za sigurnost i privatnosti i više od 3000 poslužitelja za streaming i torentiranje. ExpressVPN možete isprobati bez rizika već danas!
  2. CyberGhost – Premium VPN za brzi streaming i sigurno torentiranje za desktop korisnike, ali ima nešto ograničenije mobilne aplikacije za Android i iOS.
  3. Private Internet Access – Najbolji za napredne korisnike zbog prilagodljive mreže te postavki sigurnosti i privatnosti, ali ima sjedište u SAD-u.
  4. NordVPN – Jedinstvene sigurnosne značajke i NordVPN-ov NordLynx protokol nude vrhunsku sigurnost I brzine, ali aplikacije nisu toliko intuitivne za početnike.
  5. Surfshark – Detaljno sučelje olakšava odabir pouzdanog i sigurnog poslužitelja, no veze na daljinu uzrokuju pad brzine i visoku latenciju.

Na ovu listu je dospjelo još 6 sjajnih VPN-ova! Preskočite do više informacija.

Najbolji VPN za Hrvatsku u 2024: Usporedba Top 11 VPN usluga

1. ExpressVPN – Najbolji za privatnost i sigurnost s moćnim rasponom zaštitnih mjera

Brzi pregled: rezultati za ExpressVPN

Brzina Odlična – Velike brzine streaminga, torrentinga i igranja uz neograničenu propusnost
Sigurnost Napredna – AES 256-bitna enkripcija, TrustedServer tehnologija, automatski sigurnosni prekidač (kill switch), podijeljeno tuneliranje (split tunneling) i bez curenja IP adrese
Privatnost Stroga – Lociran na Britanskim Djevičanskim otocima izvan 5/9/14 Očiju uz provjerenu politiku bez zapisivanja logova
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Chromebook, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Kindle Fire, Nook i routere
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, DAZN, ESPN+, Showtime i drugi
Torrenting Podržan – Globalna mreža od više od 3000 poslužitelja, od kojih svi podržavaju P2P
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 8
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Na iOS aplikaciji nema sigurnosnog prekidača (kill switch)
Najbolja cijena €6.71 mjesečno (plan pretplate: 15 mjeseci)

Ažurirano 2024! ExpressVPN je na ograničeno vrijeme snizio cijene na nevjerojatnih €6.71 mjesečno za 1-godišnji plan (možete uštedjeti do 49%) + ostvarite dodatnih 3 mjeseci besplatno! Ponuda je vremenski ograničena, ugrabite je dok još možete. Više informacija o ponudi pronađite ovdje.

ExpressVPN je najbolji izbor ako želite iznimno siguran VPN s maksimalnom razinom enkripcije i zaštite privatnosti. Imat ćete slobodu anonimno pregledavati internet uz zaobilaženje svih vatrozidova, cenzura i drugih mrežnih ograničenja. U stvari, ExpressVPN je jedan od rijetkih VPN-ova koji i dalje rade u Kini i može zaobići stroge internetske propise tamošnje vlade!

ExpressVPN ima sljedeće značajke za sigurnost i privatnost:

  • AES 256-bitnu enkripciju i 4096-RSA ključ koji postavlja i ovjerava autentičnost šifriranog tunela.
  • Sigurnosni prekidač koji automatski blokira internet dok ponovno ne uspostavite sigurnu vezu s poslužiteljem.
  • Zaštita od curenja — sprječava IP, DNS i WebRTC curenja, čime štiti vaše osobne podatke.
  • TrustedServer tehnologiju — RAM-poslužitelji koji automatski brišu sve podatke pri svakom zakazanom ponovnom pokretanju.
  • Politiku nezapisivanja logova potvrđena kroz nezavisnu reviziju — osim toga, Turske su vlasti pokušale pribaviti podatke o korisnicima od ExpressVPN fizičkom zapljenom poslužitelje, no na njima nisu ništa pronašli.

Snimka zaslona s expressvpn uspješnom prosljeđivanjem testa curenja IP-a, WebRTC-a i DNS-a dok ste povezani s poslužiteljem u SAD-u

ExpressVPN ima ugrađenu zaštitu od curenja koja sigurno maskira vašu stvarnu IP adresu

Sviđa mi se što svih 3000+ ExpressVPN-ovih poslužitelja podržava torentiranje i streaming, a osim toga sam imao velike brzine neovisno o odabiru poslužitelja. Testirao sam brzinu na raznim poslužiteljima u SAD-u, UK-u, Njemačkoj i Australiji. Brzine preuzimanja bile su mi postojano visoke, a na svim su lokacijama pale za samo 16%-25% u odnosu na moju osnovnu brzinu.

ExpressVPN ima konzistentno velike brzine na svim poslužiteljima

Nisam imala problema s preuzimanjem velikih torrent datoteka, igranjem online igara niti streamingom serija i filmova u UHD-u. Na više različitih poslužitelja, ExpressVPN je lako pristupio:

Netflix (SAD, UK, Japan i dr.) Disney+ Hulu Amazon Prime Video Max BBC iPlayer
CBS All Access Hotstar Showtime DAZN ESPN Paramount+
Peacock Discovery+ fuboTV Sling TV YouTube TV …i drugo!

ExpressVPN ne možete izravno instalirati na sve uređaje, ali možete njegovu funkciju MediaStreamer. Radi se o DNS usluzi koja VPN-u omogućuje rad na gotovo svakom uređaju koji dozvoljava ručni unos postavki mreže. Postavljanje je za mene bilo jednostavno i testirao sam ga na PS4 te gledao Netflix bez ikakvih problema.

Što se tiče upotrebljivosti, ExpressVPN je podjednako idealan za početnike i za napredne VPN korisnike. Ima jednostavno sučelje koje je lako koristiti te identične izvorne aplikacije na hrvatskom za sve platforme. Instalacija i postavljanje u mom su slučaju trajali manje od jedne minute, pa sam se povezao gotovo istog trena. Osim toga, ExpressVPN-ova proširenja za preglednike daju vam punu kontrolu nad VPN aplikacijom iz preglednika, što ne nudi niti jedna druga VPN aplikacija.

Cijene ExpressVPN-ovih pretplatnih planova kreću se od €6.71 mjesečno (plan pretplate: 15 mjeseci). Možete koristiti standardne načine plaćanja kao što su debitne i kreditne kartice ili PayPal, a možete koristiti i Bitcoin ako preferirate anonimne opcije.

Svi su planovi podržani 30-dnevnom garancijom povrata novca, pa ExpressVPN možete isprobati bez rizika. Radi se o politici povrata „bez dodatnih pitanja“, pa nećete trebati ponuditi razlog za eventualni otkaz usluge. To sami i sam testirao te lako ostvario povrat. Nisam stavljen pod pritisak da nastavim koristiti uslugu, zahtjev je obrađen istoga trena, a novac mi je vraćen u cijelosti u roku od 5 dana.

Potpune rezultate testiranja možete pronaći u recenziji ExpressVPN-a koja uključuje detaljnu analizu brzine, sigurnosti, korisničkog iskustva i više.

2. CyberGhost – Najbolji za brz streaming i siguran torrenting na specijaliziranim poslužiteljima

Brzi pregled: rezultati za CyberGhost

Brzina Dobra – Optimizirani poslužitelji nude UHD streaming i brz torrenting
Sigurnost Napredna – 256-bitna AES enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch), ugrađeni blokator oglasa i bez curenja podataka
Privatnost Stroga – Baziran u Rumunjskoj (izvan 5/9/14 Očiju) s politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, Showtime i druge
Torrenting Podržan – Optimizirani poslužitelji za sigurnu P2P aktivnost
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 7
Jamstvo povrata novca 45 dana
Mali nedostaci iOS aplikacija nema blokator oglasa ni značajke za podijeljeno tuneliranje (split tunneling)
Optimizirani P2P poslužitelji nisu dostupni na iOS i Android aplikacijama
Najbolja cijena €2.03 mjesečno (2-godišnja pretplata + 4 mjeseca besplatno)

Ažurirano 2024! Možete se pretplatiti na CyberGhost za samo €2.03 mjesečno + dobiti dodatnih 4 mjeseci besplatno uz 2-godišnji plan (uštedite do 83%)! Ponuda je vremenski ograničena, ugrabite je dok još možete. Više informacija o ponudi saznajte ovdje.

CyberGhost preko niza optimiziranih poslužitelja pojednostavljuje streaming i torrenting. Svi optimizirani poslužitelji automatski su konfigurirani za najbolje moguće brzine i performanse, tako da ne morate ništa ručno postavljati – samo se povezati.

CyberGhostove poslužitelje za streaming možete pronaći u aplikaciji klikom na karticu „For streaming“ („Za streaming“). Svaki je poslužitelj optimiziran za određenu uslugu streaminga, tako da vam je uvijek zajamčena ispravna veza. Smatram da je to sjajna značajka – testirao sam mnoge VPN-ove preko kojih sam se morao povezivati na razne poslužitelje prije nego što bih pronašao jedan koji radi. CyberGhost je taj rizik u potpunosti uklonio prikazujući samo poslužitelje koji provjereno rade.

Snimak zaslona optimiziranih poslužitelja CyberGhost VPN koji deblokiraju platforme za streaming kao što su Netflix, Sling TV i Amazon Prime

CyberGhost pojednostavljuje odabir ispravnog poslužitelja za streaming uslugu po vašem izboru

To sam potvrdio kada sam testirao poslužitelje optimizirane za Netflix SAD, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer i Max. Svaki sam se put uspješno povezao – mogao sam početi streamati gotovo odmah, a kvaliteta videa uvijek je bila UHD, uz prosječne brzine između 28 Mbps i 30 Mbps.

Pomoću CyberGhosta sam lako sa svoje lokacije u UK-u pristupio američkom Netflixu

Cijela lista optimiziranih poslužitelja uključuje one za streaming divove kao što su Netflix UK, Netflix Japan, YouTube TV, NBC, ESPN+, Sling TV i Crunchyroll, uz manje usluge kao Yle.

Optimizirani poslužitelji za torrenting imaju slične postavke. Klikom na „For torrenting“ („Za torrenting“) karticu (koja se na Mac i iOS aplikacijama zove „For downloading“ („Za preuzimanje“)), otvara se lista poslužitelja koja podržava P2P dijeljenje datoteka i Bittorrent. Odabrao sam poslužitelj u Belgiji jer mi je bio najbliži s niskim brojem korisnika i niskim postotkom opterećenja. Svi ovi faktori rezultiraju većim brzinama – što je dokazano time što se moja datoteka od 2 GB do kraja preuzela u manje od 9 minuta.

Snimka zaslona CyberGhost VPN-a optimiziranih poslužitelja za preuzimanje i torentiranje

Brzi poslužitelji imaju nizak postotak opterećenja, nizak broj korisnika i blizu su vašoj fizičkoj lokaciji

Ali kada je riječ o torrentingu, velike brzine nisu uvijek najvažnije. Presudne su snažne mjere sigurnosti i privatnosti, osobito ako živite u zemlji u kojoj je aktivnost P2P ograničena ili zabranjena. Po tom pitanju CyberGhost radi izuzetno dobro. Vaše mrežne aktivnosti zaštićene su strogom politikom nulte evidencije logova (zero-logs policy) i osigurane 256-bitnom AES enkripcijom. To je najjači standard enkripcije koji je trenutno dostupan i koji koriste vlade diljem svijeta. U aplikaciji ćete pronaći i postavke za uključivanje blokiranja oglasa, lokatora (trackera) i zlonamjernih softvera, što je posebno korisno prilikom pregledavanja web stranica za preuzimanje torrent datoteka.

CyberGhost ima i sljedeće moćne značajke za sigurnost i privatnost:

  • 256-bitna AES enkripcija — štiti podatke unutar šifriranog tunela te u svakom trenu održava vrhunsku zaštitu.
  • Automatski sigurnosni prekidač — dostupan u svim aplikacijama za slučaj da se VPN veza naglo prekine.
  • Stroga politika nulte evidencije logova — podvrgnuta neovisnoj reviziji koja je potvrdila da CyberGhost nikada ne zapisuje i ne pohranjuje vaše podatke.
  • Ultra privatni „NoSpy“ poslužitelji — nalaze se u Rumunjskoj koja nema zakone o elektroničkom nadzoru.
  • Sigurni protokoli — uključuju WireGuard, OpenVPN i IKEv2.

Osim toga, CyberGhost ima automatski sigurnosni prekidač (kill switch) koji garantira da vaša IP adresa i osobni podaci nikada nisu izloženi, čak i ako VPN veza postane nestabilna. Međutim, volio bih vidjeti više jedinstvenih značajki prilagođenih torrentingu. Primjerice, ExpressVPN podržavaju torrenting na svojim iOS i Android aplikacijama, dok je CyberGhost iz svojih mobilnih aplikacija uklonio poslužitelje optimizirane za torrenting.

CyberGhost preporučujem primarno za Windows, Mac i Linux korisnike, posebno s obzirom na to da te izvorne aplikacije za streaming i torrenting rade bolje od konkurentnih. Osim toga, ima odličnu cijenu od samo €2.03 mjesečno (2-godišnja pretplata + 4 mjeseca besplatno), a još bolju ponudu možete ostvariti preko ove stranice sa skrivenim popustima! Ako niste sigurni želite li se obvezati na dugoročnu pretplatu, ne brinite. Bez rizika možete testirati CyberGhost zahvaljujući njegovom 45-dnevnom jamstvu povrata novca i isprobati svaku značajku. Ako niste zadovoljni ili jednostavno ne želite nastaviti koristiti uslugu, od korisničke podrške možete zatražiti puni povrat bez da odgovarate na dodatna pitanja.

Ako prije donošenja odluke trebate više informacija, pročitajte cijelu recenziju CyberGhosta za uvid u dubinski pregled brzine, privatnosti, sigurnosti i drugih značajki.

3. Private Internet Access (PIA) – Najbolji za napredne korisnike s prilagodljivim sigurnosnim postavkama

Brzi pregled: rezultati za PIA

Brzina Prosječna – Nepostojane brzine, ovisno o lokaciji poslužitelja
Sigurnost Napredna – Enkripcija vojne razine, sigurnosni prekidač (kill switch), zaštita od curenja i blokator oglasa, lokatora (trackera) i zlonamjernih softvera
Privatnost Strogo – Dokazana politika bez zapisivanja logova koju je revidirao Deloitte
Izvorna aplikacija za Većinu vodećih uređaja – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max, BBC iPlayer, Sling TV, fuboTV, CBS All Access i druge
Torrenting Podržan – Svih preko 35000 poslužitelja u mreži podržava P2P
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja Neograničen
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Ne deblokira svaki poslužitelj američki Netflix ili Hulu
U iOS aplikaciji nema blokatora oglasa niti OpenVPN protokola
Najbolja cijena 1.99 € mjesečno (2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno)
Ažurirano 2024! Možete se pretplatiti na PIA za samo €1.99 mjesečno + dobiti dodatnih 2 mjes. besplatno uz 2-godišnji plan (uštedite do 81%)! Ponuda je vremenski ograničena, ugrabite je dok još možete. Više informacija o ponudi saznajte ovdje.

Private Internet Access (PIA) nudi napredne značajke za privatnost i sigurnost koje možete prilagoditi vlastitim potrebama. U izvornim aplikacijama za Android, iPhone, Windows i Mac postoji niz opcija za prilagodbu.

PIA ima sljedeće značajke za prvoklasnu sigurnost i privatnost:

  • SOCKS5 i Shadowsocks proxy — možete im pristupiti kroz multi-hop vezu i tako prikriti vezu te izbjeći ograničenja veze.
  • Zaštita od curenja podataka — sprječava slučajna DNS i IP curenja te tako štiti vašu aktivnost od znatiželjnih očiju.
  • Sigurnosni prekidač — automatski prekida pristup internetu u slučaju pucanja VPN veze kako bi podaci ostali privatni.
  • Stroga politika bez zapisivanja logova — neovisna revizija potvrdila PIA-ove tvrdnje da ne čuva zapise niti podatke.

Na primjer, možete birati koje standarde enkripcije podataka želite implementirati: AES-128, AES-256 ili koristiti VPN bez enkripcije (iako će vaši podaci za registraciju i dalje biti šifrirani, a vaša IP adresa skrivena). Preporučujem AES-256 enkripciju jer je praktički neprobojna – ali lijepo je imati opciju odabira većih brzina u zamjenu za nižu razinu enkripcije. Još rjeđe je to što imate kontrolu nad „handshake“ („rukovanje“) enkripcijom koja se koristi za uspostavu sigurne veze sa samim PIA-om. Sveukupno postoji 6 opcija, koje uključuju RSA i ECC.

Snimka zaslona privatnog VPN-a za pristup internetu i njegove aplikacije za Mac koji prikazuje mogućnosti prilagodbe kartice Veza

PIA-ova izvorna aplikacija nudi prilagodljive opcije koje nisam vidio kod nijednog drugog VPN-a

Ali ako ste zbilja fokusirani na privatnost, ono što će vas zaista brinuti je PIA-ovo sjedište u SAD-u. SAD je jedan od osnivača agencije za dijeljenje podataka 5 Očiju. Iako sam se u početku brinuo, ubrzo me razuvjerilo saznanje da je PIA-ova politika bez zapisivanja logova (no-logs policy) testirana i provjerena (slično kao ExpressVPN-ova).

Ruska je vlada zaplijenila PIA-ove poslužitelje, ali nije mogla dohvatiti korisničke podatke, zbog čega sam siguran da PIA poštuje svoju strogu politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy). Osim toga, nedugo nakon tog incidenta, Rusija je donijela novi zakon koji obvezuje svaki VPN da zapisuje logove prometa. PIA je na to reagirao povlačenjem svojih poslužitelja iz Rusije. Drago mi je da se PIA toliko potrudio da zaštiti podatke svojih korisnika.

Srećom, ne trebate slijepo vjerovati PIA-ovim tvrdnjama o njegovoj briljantnoj politici bez zapisivanja logova. Ovaj VPN nedavno je prošao reviziju jedne od tvrtki iz tzv. Velike četvorke, Deloitte, koji potvrđuje slične politike. Deloitte je PIA-u dao sjajne ocjene i potvrdio da je njegova politika bez zapisivanja logova legitimna i da ovaj VPN ne čuva nikakve zapise o korisnicima.

Snimka zaslona s web-mjestom privatnog internet pristupa VPN-a s objavom bloga koji opisuje razlog povlačenja PIA iz Rusije

PIA je izdao transparentnu izjavu o svojoj odluci da se povuče iz Rusije

PIA-ova posvećenost privatnosti čini ga odličnom opcijom za anonimno pregledavanje (kompatibilan je s Torom) i siguran torrenting. Svaki poslužitelj dopušta P2P dijeljenje datoteka i korištenje BitTorrenta, što je praktično jer se ne morate ograničavati na specifične poslužitelje.

Nažalost, PIA malo podbacuje kada je u pitanju streaming. Hulu se učitavao iznimno sporo, a uspio sam se povezati samo s poslužiteljima West, Florida, New York City i Washington DC. Također sam se mučio s deblokiranjem Netflixa SAD – radili su samo poslužitelji Chicago, East, New York City i Washington DC. Moje brzine bile su niske i trebalo je nekoliko minuta da se kvaliteta streaminga popravi do UHD-a.

Screenshot of PIA streaming Stranger Things on Netflix
PIA nije najbolji VPN za američki Netflix, ali može deblokirati Netflix u 5 drugih država (npr. UK i Kanada)

Ipak, PIA je bez problema deblokirao Netflix UK, Kanada, Australija, Francuska i Japan. Također sam uspješno gledao sadržaj preko servisa Disney+ (preko svih poslužitelja u SAD-u), Amazon Prime Video (preko svih poslužitelja u SAD-u i UK-u) i BBC iPlayer (preko svih poslužitelja u UK-u). U svim sam tim slučajevima imao velike brzine i gledao sadržaj u UHD kvaliteti nakon samo nekoliko sekundi bufferinga.

Ako tražite premium VPN koji vam nudi punu kontrolu nad svojim postavkama privatnosti i sigurnosti, toplo preporučujem PIA. Preporučujem i da isprobate PIA koristeći njegovo 30-dnevno jamstvo povrata novca. Uvijek možete ostvariti puni povrat, sve dok uslugu otkažete unutar 30 dana od početka korištenja. Nemojte zaboraviti pogledati aktivne kuponske kodove jer se nekada nude ogromni popusti do 76 %!

Ako još uvijek niste sigurni je li PIA pravi izbor za vas, pročitajte detaljnu recenziju PIA-a koja pokriva rezultate detaljnog testiranja i istraživanja.

4. NordVPN – Jedinstvene značajke pružaju prvoklasnu sigurnost i dostupnost mreže

Kratki pregled: Rezultati za NordVPN

Brzina  Velika — Impresivne brzine na lokalnim poslužiteljima i vezama na velike udaljenosti
Sigurnost Napredna — AES-256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač, zaštita od prijetnji i zaštita od curenja
Poslužitelji Veliki izbor — Mreža od 6.300+ poslužitelja u 110 država
Privatnost Stroga — Sjedište u Panami (izvan saveza 5/9/14 Eyes) s revidiranom politikom bez zapisivanja
Izvorne aplikacije za: Sve popularne uređaje — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routere
Dokazano deblokira: Sve popularne streaming platforme — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max i više
Torentiranje Podržano — Dedicirani P2P poslužitelji podržavaju torentiranje
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo i e-pošte
Broj uređaja 10
Garancija povrata novca 30 dana
Manji nedostaci Vrlo malo prikrivenih poslužitelja
Spreman podijeliti osobne podatke ako tako nalaže zakon
Najbolja cijena €3.09 mjesečno (2-godišnja pretplata + 3 mjeseca besplatno)

NordVPN-ove jedinstvene značajke povećavaju vašu mrežnu sigurnost i dostupnost mreže. Među njima su:

  • Zaštita od prijetnji — napredna zaštita od zlonamjernih softvera i blokiranje oglasa i trackera štite vaše uređaje čak i kada niste povezani s VPN-om.
  • Meshnet — stvaranjem sigurnog šifriranog tunela između uređaja, omogućuje vam pristup vašim uređajima ili kućnoj mreži kada ste u inozemstvu. Na primjer, možete se povezati s kućnim računalom preko pametnog telefona i streamati sadržaj preko svojih lokalnih računa, dijeliti datoteke, igrati igre ili raditi na daljinu.
  • Dark Web Monitor — šalje vam upozorenja i predlaže promjene u sigurnosti ako utvrdi da su vaši osobni podaci izloženi na mreži, provjerava adrese e-pošte, lozinke, kontakt podatke i još mnogo toga.

Ove značajke uključene su u sve NordVPN pretplate i jednostavno ih je postaviti. Zaštitu od prijetnji i Dark Web Monitor trebate samo uključiti, dok je Meshnetu za povezivanje različitih uređaja i stvaranje moje osobne mreže trebalo manje od 5 minuta.

Kako bi dodatno poboljšao vašu sigurnost i privatnost na mreži, NordVPN na svojim poslužiteljima nudi sljedeće:

  • AES-256-bitnu enkripciju — svi poslužitelji zaštićeni su enkripcijom vojne razine koja jamči da su vaši podaci sigurni i anonimni.
  • Sigurnosni prekidač — blokira pristup internetu kako bi spriječio neželjene veze koje mogu otkriti vaše podatke.
  • Automatsko povezivanje — detektira korištenje nezaštićene mreže i povezuje vas na poslužitelj kako biste ostali sigurni.
  • Revidirana politika nulte evidencije logova — neovisna revizija potvrdila da NordVPN ne zapisuje niti pohranjuje vaše podatke.

Impresionirao me izbor protokola koji NordVPN nudi, a koji uključuje njegov vlastiti NordLynx protokol. NordLynx koristi WireGuard predložak i dvostruki NAT (prevođenje mrežnih adresa) za vrhunske brzine i neprobojnu sigurnost.

Dok sam koristila NordLynx, s NordVPN-om sam imala postojano velike brzine u cijeloj globalnoj mreži poslužitelja. Tijekom testiranja, brzine su mi se u prosjeku smanjile za samo 20%, čak i na vezama na velike udaljenosti. Zbog toga sam lako preuzimala torrent datoteke, igrala online igre, pregledavala web i streamala sadržaj na sljedećim platformama u UHD kvaliteti:

Netflix  Amazon Prime Video Disney+ Hulu BBC iPlayer
Showtime ESPN DAZN Max …i više!

Vidjet ćete da NordVPN ima optimizirane poslužitelje za torentiranje, Onion Over VPN i multi-hop veze. Meni je zbog toga bilo lako odabrati poslužitelj koji najbolje odgovara mojim mrežnim aktivnostima.

Ipak, razočaralo me kada sam vidjela da NordVPN u svojoj mreži ima vrlo mali broj prikrivenih poslužitelja. Ovo je premium značajka koju drugi VPN-ovi na svim poslužiteljima koriste kao standard, pa je lako izbjeći detekciju posredničkog poslužitelja (proxyja) zbog koje bi vam inače bio blokiran pristup web stranicama i uslugama. Budući da ima ograničen broj takvih poslužitelja, možda nećete uvijek moći ostvariti prikrivenu vezu.

Srećom, NordVPN ima razumnu cijenu (planovi se kreću od €3.09 mjesečno), a sve pretplate podržane su 30-dnevnom garancijom povrata novca. Ako se predomislite, možete zatražiti povrat putem 24-satnog chata uživo. Ja sam tako postupila i novac mi je vraćen u roku od 7 dana.

5. Surfshark – Povoljni VPN prepun značajki idealan za ugađanje veze

Kratki pregled: Rezultati za Surfshark

Brzina Prosječna — Brze globalne brzine ali neočekivano visoka latencija
Sigurnost Napredna — AES-256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač, zaštita od curenja i više
Poslužitelji Dobri — Mreža od 3200+ poslužitelja u 100 država
Privatnost Stroga — Sjedište u Nizozemskoj (dio saveza 9 Eyes) s revidiranom politikom nulte evidencije logova
Izvorne aplikacije za: Sve popularne uređaje — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routere
Dokazano deblokira: Sve popularne streaming platforme — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max i više
Torentiranje Podržano — Optimizirane P2P veze na lokacijama koje podržavaju torentiranje
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo i e-pošte
Broj uređaja Neograničen
Garancija povrata novca 30 dana
Manji nedostaci Sjedište unutar saveza 9 Eyes
Skupi kratkoročni planovi
Najbolja cijena €2.29 mjesečno (2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno)

Surfsharkove aplikacije prepune su prilagodljivih značajki koje su idealne za ugađanje veze. Te značajke uključuju personalizirane multi-hop veze, rotirajuće IP adrese, podijeljeno tuneliranje i prilagodljivo automatsko povezivanje. Budući da sam Surfshark mogla konfigurirati prema vlastitim potrebama, bila sam sigurna da moja VPN veza odgovara mojim mrežnim aktivnostima.

Još bolje, Surfshark je povoljna opcija, pogotovo s obzirom na bogati paket značajki koji nudi. Na ovaj se VPN možete pretplatiti za samo €2.29 mjesečno uz dugoročni plan (2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno) i pritom uštedjeti čak 85% u odnosu na redovnu cijenu.

Čak i ako ste početnik, Surfsharkove aplikacije jasno opisuju što koja značajka radi, a većinu njih možete uključiti i isključiti jednim klikom. Zato je jednostavno konfigurirati aplikacije, a za stvaranje personalizirane veze potrebno je samo nekoliko minuta.

Uz visoku razinu prilagodljivosti, Surfshark sljedećim visokokvalitetnim značajkama jamči da je vaša veza uvijek sigurna:

  • AES-256-bitna enkripcija — štiti vaše podatke i mrežne aktivnosti koristeći sigurnost vojne razine na svim poslužiteljima.
  • Zaštita od curenja — sprječava slučajna DNS, IP i WebRTC curenja kako vaša stvarna lokacija i osobni podaci ne bi bili otkriveni.
  • CleanWeb — oglasima, trackerima i zlonamjernim web stranicama onemogućuje prikupljanje vaših aktivnosti i inficiranje vašeg uređaja zlonamjernim softverom.
  • Revidirana politika nulte evidencije logova — dokazuje Surfsharkove tvrdnje da se vaši podaci nikada ne zapisuju niti pohranjuju dok ste povezani na VPN mrežu poslužitelja.

Bilo mi je drago vidjeti da Surfshark podržava brze i sigurne protokole veze, uključujući WireGuard, OpenVPN i IKEv2 za mobilne uređaje. Ti su protokoli dizajnirani za neometane veze bez kašnjenja na kojima su vaši podaci zaštićeni. Testiranje je pokazalo da WireGuard nudi najpouzdanije i najbrže veze.

Korištenje WireGuarda omogućilo mi je postojano velike brzine u cijeloj globalnoj mreži Surfsharkovih poslužitelja. Surfshark je u prosjeku smanjio brzinu moje veze za samo 20%, što znači da je bila dovoljno brza za torentiranje, UHD streaming i sigurno surfanje na svim poslužiteljima. Nisam iskusila nikakav pad brzine zbog opterećenosti poslužitelja, a veza je ostala pouzdana.

S obzirom na velike brzine, Surfshark je solidan izbor za pristup vašim omiljenim streaming uslugama dok putujete. Tijekom testiranja, Surfshark je lako pristupio sljedećim uslugama:

Netflix Disney+  Amazon Prime Video Hulu BBC iPlayer
Showtime ESPN DAZN Max …i više!

Jedini problem sa Surfsharkom je to što je latencija na nekim poslužiteljima neočekivano velika. Latencija mi se u određenim trenucima povećala za više od 300%, pa je bilo gotovo nemoguće igrati igre online ili razgovarati preko videa s prijateljima i obitelji. Preporučujem da Surfshark koristite samo na lokalnim poslužiteljima za igranje i video pozive jer je na njima latencija manja.

Svi Surfsharkovi planovi podržani su 30-dnevnom garancijom povrata novca, pa je ovaj VPN lako isprobati bez rizika. Ako ne budete u potpunosti zadovoljni, jednostavno kontaktirajte korisničku podršku za povrat u roku od 30 dana. Ja sam povrat zatražila putem 24-satnog chata uživo i puni iznos vraćen mi je na račun u roku od 7 dana.

6. PrivateVPN – Jednostavni VPN s pouzdanim poslužiteljima za deblokiranje globalnog sadržaja (čak i u Kini)

Brzi pregled: rezultati za PrivateVPN

Brzina Dobra – Pregledavanje, streaming i brzine torrentinga bez smetnji
Sigurnost Napredna – Enkripcija vojne razine, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Stroga – Baziran u Švedskoj (unutar 5/9/14 Očiju) s politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, Sling TV, CBS All Access i druge
Torrenting Podržan – Cijela mreža poslužitelja podržava P2P aktivnost
Korisnička podrška Spori odgovori putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 10
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Nema sigurnosni prekidač (kill switch) za iOS
Nema dostupna proširenja (ekstenzije) za preglednik
Chat uživo nije uvijek dostupan
Najbolja cijena €2.08 mjesečno (plan pretplate: 36 mjeseci)

PrivateVPN je VPN visokih performansi, iako sam u početku bio vrlo skeptičan prema njegovoj maloj mreži od samo malo više od 200 poslužitelja. Ako VPN ima toliko malu mrežu poslužitelja, postoji velika šansa da poslužitelji budu zagušeni (što za vas znači manje brzine) i da ne možete pouzdano deblokirati ograničene web stranica. Međutim, ugodno me iznenadilo kada se kroz testiranje pokazalo da te moje pretpostavke nisu točne.

Možete birati između 7000 individualnih IP adresa, tako da ne trebate brinuti o usporavanju ili preopterećenim poslužiteljima. Iako bi bilo lijepo imati više poslužitelja na odabir, u tijeku svojeg testiranja nisam iskusio nikakve probleme s brzinom ili vezom. Dapače, usluga me poprilično impresionirala – poslužitelji u Torontu i Hong Kongu radili su čak i u Kini!

Poslužitelji PrivateVPN-a također mogu deblokirati Netflix u 19 država, što je više od bilo kojeg VPN-a kojeg sam ikada testirao. To uključuje Netflix SAD, UK, Kanada, Australia, Francuska, Brazil i Švedska. Mogao sam gledati seriju Stranger Things u UHD-u i uvijek se učitala u 3 sekunde ili manje.

PrivateVPN-ovi optimizirani poslužitelji mogu zaobići Netflixove blokade sadržaja

U aplikaciji se nalazi lista deblokiranih streaming usluga. Da biste joj pristupili, kliknite „Choose Location“ („Odaberi lokaciju“) – pronaći ćete popularne stranice kao što su Hulu i Max, kao i manje poznate opcije Yle, SonyLiv i druge.

Snimka zaslona aplikacije PrivateVPN mac koja prikazuje popis optimiziranih poslužitelja za strujanje

PrivateVPN nudi optimizirane poslužitelje za velik niz streaming usluga

Torrenting je podržan u cijeloj mreži poslužitelja, pa nema potrebe za spajanjem na određene poslužitelje. Uvijek ćete ostati potpuno anonimni jer PrivateVPN koristi enkripciju vojne razine i ne zapisuje vašu mrežnu aktivnost. Da biste bili u potpunosti sigurni, preporučujem uključivanje IPv6, sigurnosnog prekidača (kill switch) i zaštite od curenja u kartici „Connection guard“ („Čuvar veze“) u aplikaciji. Nije bilo nikakvih curenja i sigurnosni je prekidač savršeno radio pri testiranju obje značajke. Međutim, razočaralo me kada sam saznao da je sigurnosni prekidač dostupan samo za Android, Windows i Mac. Ako imate iOS uređaj, nećete imati ovu značajku.

Također sam saznao da je PrivateVPN-ova korisnička podrška spora u odnosu na većinu premium VPN-ova. Kada sam htio provjeriti neke značajke, trebalo mi je 5 minuta da stupim u kontakt s agentom iako sam prije toga čekao u redu na chatu uživo. Imao sam sreće da se nije radilo o hitnim tehničkim problemima! Nekoliko minuta kasnije imao sam još jedno pitanje, ali opcija chata uživo je nestala. Mogao sam jedino popuniti online formular i čekati da mi odgovor stigne putem e-pošte (zaprimio sam detaljan odgovor nakon 8 minuta).

Iako su me impresionirale performanse PrivateVPN-a, nije baš spreman konkuriranti VPN-ovima koji su zauzeli prvih 5 mjesta na ovoj listi. Ipak, najbolji način da saznate je li ovo najbolji VPN za vas je da ga osobno testirate. Svaka pretplata uključuje 30-dnevno jamstvo povrata novca, pa PrivateVPN možete testirati na 30 dana bez rizika. Možete dobiti još bolju ponudu ako iskoristite kupon i time uštedite do 65 % na punu cijenu! Možete brzo i jednostavno dobiti puni povrat od korisničke podrške ako ne želite nastaviti, a kontaktirati ih možete čak i na svom jeziku.

Za više informacija pogledajte recenziju PrivateVPN-a koja sadrži detaljni pregled značajki za sigurnost i privatnost, poslužitelja, korisničkog iskustva i više.

7. IPVanish – Robusne sigurnosne značajke i dobar za torrenting s besplatnim SOCKS5 proxyjem

Brzi pregled: rezultati za IPVanish

Brzina Dobra – Velike brzine za torrenting i pregledavanje
Sigurnost Napredna – 256-bitna AES enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Stroga – Baziran u SAD-u (unutar 5/9/14 Očiju) s politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Većinu vodećih uređaja – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick
Dokazano deblokira Većinu većih platformi za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer i druge
Torrenting Podržan – Svaki poslužitelj podržava torrenting, a SOCKS5 proxy je besplatan
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, telefona, e-pošte i online formulara
Broj povezanih uređaja Neograničen
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Nema opciju plaćanja kriptovalutama
Ne može pouzdano deblokirati Netflix
Nema blokator oglasa, zlonamjernih softvera ni lokatora (trackera)
Najbolja cijena €2.39 mjesečno (plan pretplate: 2 godine)

IPVanish je solidna opcija ako VPN trebate za torrenting ili želite uživati u većoj privatnosti na internetu. Uživat ćete u neograničenoj propusnosti i velikim brzinama, a vaša će aktivnost pregledavanja biti šifrirana i zaštićena strogom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy). Ipak, ako želite pristupiti blokiranom sadržaju iz inozemstva (a pogotovo uslugama za streaming kao što je Netflix), umjesto njega bih preporučio ExpressVPN.

U tijeku svojih testiranja preuzimao sam BitTorrent datoteke koristeći poslužitelje u Švicarskoj, Švedskoj i Španjolskoj. Brzine torrentinga bile su izvrsne i veza je bila stabilna. Također sam testirao besplatni SOCKS5 posrednički poslužitelj (proxy) koji je uključen u svaku pretplatu. Proxy nudi dodatno povećanje brzine i još veću razinu anonimnost, ali ne šifrira vaš promet. Toplo preporučujem da ga koristite u kombinaciji s VPN-om – smanjit će rizik od hakiranja ili zaraze vašeg uređaja virusima ili zlonamjernim softverima.

Snimka zaslona besplatnih vjerodajnica ZAPLJIVAČKIH PROXY POSLUŽITELJA NA WEB-MJESTU

IPVanish je jedan od rijetkih VPN-ova koji nudi besplatni SOCKS5 proxy za torrenting

Sva mrežna aktivnost zaštićena je AES 256-bitnom enkripcijom vojne razine i strogom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy). Iako je usluga bazirana u SAD-u (odnosno pod nadležnošću mreže za dijeljenje informacija 5 Očiju), vaša povijest pregledavanja i osobni podaci nikada se ne prate, prikupljaju niti zapisuju. Time je osigurano da IPVanish nema što predati čak niti ako vlada zatraži podatke korisnika.

Ali unatoč velikim brzinama i snažnim sigurnosnim mjerama, ovo nije jedan od najboljih VPN-ova za streaming. Kada sam pokušao gledati Netflix SAD, dva sam puta morao promijeniti poslužitelj prije nego što sam uspio učitati seriju Stranger Things (New York i Chicago su podbacili, ali Boston je poslužio svrsi). Ako tražite VPN koji može deblokirati ograničeni sadržaj, više ćete uspjeha imati s ExpressVPN-om.

Cijene IPVanisha srednjeg su raspona u odnosu na ostale na tržištu, ali možete iskoristiti kupon i tako uštedjeti nevjerojatnih 73 %! Ako niste sigurni želite li se obvezati na pretplatu, ne trebate odlučiti odmah. IPVanish možete vrlo jednostavno testirati koristeći njegovo 30-dnevno jamstvo povrata novca – ako ne želite nastaviti koristiti uslugu, čak se ne morate nikome niti obratiti. Samo se prijavite u svoj račun na web stranici, otkažite svoju pretplatu i povrat će za vas biti procesiran automatski.

Pročitajte detaljnu recenziju IPVanisha za više informacija o njegovoj brzini, poslužiteljima, sigurnosti i više.

8. PureVPN – Kvantno-otporni enkripcijski ključevi u potpunosti štite vaše podatke

Brzi pregled: rezultati za PureVPN

Brzina Prosječna — Solidne brzine ali visoka latencija na dalekim poslužiteljima
Sigurnost Napredna — AES 256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač i zaštita od curenja
Poslužitelji Velika mreža — Mreža od 6000+ poslužitelja u 65 zemalja
Privatnost Odlična — Sjedište na Britanskim Djevičanskim otocima (izvan saveza 5/9/14 Eyes) i nezavisno revidirana privatnost
Izvorne aplikacije za: Većinu vodećih uređaja — Android, iPhone, Windows, Mac i Linux
Dokazano deblokira: Većinu vodećih streaming platformi — Netflix, Disney+, Amazon Prime Video i druge
Torrenting Podržan ali manjkav — Manje od polovine PureVPN-ovih poslužitelja podržava torentiranje, osjetne razlike
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem 24-satnog chata uživo, mrežnog obrasca i e-pošte
Broj povezanih uređaja 10
Garancija povrata novca 31 dan
Manji nedostaci Visoka latencija i niske brzine na virtualnim poslužiteljima
DDoS zaštita i prosljeđivanje portova dostupni samo po dodatnoj cijeni
Nepouzdani sustav radnih naloga putem e-pošte
Najbolja cijena €1.92 mjesečno (2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno)

PureVPN-ova kvantno-otporna enkripcija štiti vas od najnovijih prijetnji. Kako kvantno računalstvo dobiva na popularnosti, tako rastu i rizici za sigurnost podataka. Implementacijom kvantno-otporne enkripcije, PureVPN osigurava vašu zaštitu za budućnost. To me uvjerilo da PureVPN mogu s povjerenjem nastaviti koristiti unatoč tehnološkim naprecima i pritom zadržati visoku razinu sigurnosti.

Svi PureVPN-ovi 6000+ poslužitelji imaju:

  • Prvoklasnu enkripciju vojne razine
  • Sigurnosni prekidač u aplikacijama za sve podržane platforme
  • Strogu politiku nulte evidencije logova koja štiti vaše osobne podatke
  • Zaštitu od IPv4, IPv6, DNS i WebRTC curenja

Snimka zaslona ipleak.net testa koja pokazuje nula curenja s PureVPN-om povezanim s američkim poslužiteljem.

PureVPN je bez problema zaštitio moje podatke pomoću šifriranog tunela

PureVPN također nudi podijeljeno tuneliranje i prosljeđivanje portova, dodatne značajke koje vam daju veću kontrolu nad VPN vezom. Podijeljeno tuneliranje bilo mi je posebno korisno za šifriranje internet bankarstva i istovremeni streaming preko lokalnih računa, dok mi je prosljeđivanje portova pomoglo poboljšati brzine torentiranja.

Po pitanu ukupne brzine, korištenje PureVPN-a nema značajan utjecaj na brzinu, čak niti pri povezivanju na daleke poslužitelje. Brzine su mi u prosjeku pale za oko 20%, što je iznenađujuće malo za ovoliko povoljan VPN (cijene pretplata kreću se od €1.92 mjesečno za 2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno). Preporučujem da koristite WireGuard za velike brzine pri pristupanju uslugama:

Netflix Hulu BBC iPlayer
Amazon Prime Video Max …i drugim!

Razočaralo me to što PureVPN podržava torentiranje na manje od pola svojih 6000+ poslužitelja. Primijetio sam osjetne razlike u pokrivenosti kada je u pitanju P2P dijeljenje datoteka, a neke lokacije nisu imale nijedan poslužitelj za torentiranje. Iako sam se ja lako povezivao na obližnje P2P poslužitelje, oni koji nemaju takav poslužitelj u blizini mogli bi iskusiti probleme poput preopterećenosti poslužitelja zbog velikog broja korisnika i sporih preuzimanja. Regije kao što su Afrika, Azija i Oceanija na raspolaganju imaju vrlo ograničen broj P2P poslužitelja u blizini.

PureVPN ima odličan 24-satni chat uživo kojemu možete pristupiti preko web stranice i aplikacije. To mi je olakšalo povezivanje s agentima korisničke podrške koji su uvijek brzo i temeljito odgovarali na moje upite. Međutim, nikada nisam dobio odgovor na radni nalog koji sam otvorio putem e-pošte, pa za kontaktiranje korisničke podrške ne mogu preporučiti sustav e-ticketinga.

PureVPN možete isprobati bez rizika na svim svojim uređajima jer ima izvorne aplikacije za Windows, Mac, Android, iOS i drugo. Osim toga, cijene njegovih planova kreću se od samo €1.92 mjesečno, što je izrazito povoljno (2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno). PureVPN je podržan 31-dnevnom garancijom povrata novca, tako da možete dobiti puni povrat ako se predomislite.

Ovdje možete pročitati punu recenziju PureVPN-a i saznati više o njegovim značajkama za sigurnost i privatnost, korisničkoj podršci, načinima plaćanja i više.

9. Proton VPN – Ugrađena podrška za Tor čuva privatnost vaših aktivnosti

Brzi pregled: rezultati za Proton VPN

Brzina Dobra — Pouzdano brz za streaming, torentiranje i surfanje
Sigurnost Napredna — 256-bitna AES enkripcija, sigurnosni prekidač i zaštita od curenja
Poslužitelji Mala mreža — Mreža od 4690+ poslužitelja u 71 države
Privatnost Stroga — Sjedište u Švicarskoj (izvan saveza 5/9/14 Eyes) s revidiranom politikom bez zapisivanja logova
Izvorne aplikacije za: Većinu vodećih uređaja — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i odabrane routere (DD-WRT, AsusWRT i Tomato)
Dokazano deblokira: Većinu vodećih streaming platformi — Netflix, Disney+, Max i drugo
Torrenting Podržano — Svi poslužitelji podržavaju torentiranje
Korisnička podrška Brzi odgovori putem chata uživo, radnih naloga putem e-pošte i mrežnog obrasca
Broj povezanih uređaja 10
Garancija povrata novca 30 dana
Manji nedostaci Chat uživo nije dostupan 24/7
Ne radi u Kini
Garancija povrata novca ne nudi puni povrat
Najbolja cijena €4.49 mjesečno (plan pretplate: 2 godine)

Proton VPN jamči da vaše internetske aktivnosti ostaju anonimne zahvaljujući njegovim optimiziranim poslužiteljima i infrastrukturi. Proton VPN jedini nudi mogućnost povezivanja s Tor mrežom bez preuzimanja Tor preglednika, čime vam pruža i anonimnost Tora i enkripciju VPN veze. U mom slučaju, korištenje Proton VPN-a s Torom nije usporilo brzinu koliko samo korištenje Tora.

Uz Tor, Proton VPN nudi Secure Core poslužitelje koji služe kao značajka multi-hop. Oni usmjeravaju vašu vezu kroz 2 poslužitelja, od čega je prvi u državi koja podržava privatnost kao što je Švicarska, čime jamči privatnost vaših podataka čak i u slučaju da je drugi poslužitelj kompromitiran. Iako je to osjetno usporilo moje brzine (za gotovo 95%), ti su poslužitelji idealni ako vam je privatnost prioritet.

Na običnim poslužiteljima Proton VPN nudi dovoljno velike brzine za obavljanje radnji bez kašnjenja. Brzina mi nije pala za više od 40%, čak i kada sam bio povezan na daleke poslužitelje, pa sam bez problema mogao gledati svoje omiljene serije. Proton VPN brzine održava najbržima mogućima zahvaljujući mreži poslužitelja od 10 Gbps.

Snimka zaslona Proton VPN-a povezanog s poslužiteljem u Velikoj Britaniji s igranjem A Star is Born na BBC iPlayeru.

Uz Proton VPN-ove brze poslužitelje lako sam gledao sadržaj na BBC Playeru

Proton VPN je pristupio sljedećim streaming uslugama:

Netflix Disney+ Hulu Amazon Prime Video
BBC iPlayer ESPN Max …i drugim!

Proton VPN također podržava P2P dijeljenje datoteka na više optimiziranih poslužitelja, što sam i testirao preuzimanjem datoteke od 2 GB; datoteka se preuzela za manje od 5 minuta. Međutim, Proton VPN ne nudi prosljeđivanje portova, pa će učitavanje datoteka možda biti puno sporije od preuzimanja.

Proton VPN vas štiti koristeći:

  • AES-256-bitnu enkripciju na svakoj vezi
  • Sigurnosni prekidač koji u svakom trenu štiti anonimnost vaših mrežnih aktivnosti
  • Secure Core poslužitelje koji usmjeravaju vaš promet kroz 2 poslužitelja za dodatnu sigurnost i anonimnost
  • Strogu politiku bez zapisivanja logova koja je prošla nezavisnu reviziju
  • Sjedište u Švicarskoj, izvan Eyes saveza

Podržava nekoliko mrežnih protokola, uključujući WireGuard, OpenVPN i IKEv2/IPSec (nije dostupno na Windows uređajima). Ja sam odabrao WireGuard protokol za velike brzine i pouzdanu vezu.

Nažalost, Proton VPN ne nudi 24-satni chat uživo, što može izazvati frustracije ako imate hitno pitanje. Međutim, sustav radnih naloga putem e-pošte (e-ticketing) dostupan je 24/7, a odgovori stižu brže nego što sam očekivao — u mom slučaju za manje od 24 sata.

Ako želite sami testirati Proton VPN, cijene pretplata kreću od €4.49 mjesečno (plan pretplate: 2 godine). Proton VPN nudi i besplatni plan, koji je doduše vrlo ograničen, ali predstavlja sjajan način da isprobate uslugu. Iako Proton VPN nudi 30-dnevnu garanciju povrata novca, nećete nužno dobiti puni povrat, već iznos proporcionalan neiskorištenom periodu pretplate.

Pročitajte temeljitu recenziju Proton VPN-a za dodatne detalje o njegovim poslužiteljima, brzini, sigurnosti i drugom.

10. VyprVPN – VPN koji potvrđeno ne zapisuje logove s velikom posvećenošću privatnosti

Brzi pregled: rezultati za VyprVPN

Brzina Prosječna – Male brzine pri povezivanju na udaljene poslužitelje
Sigurnost Napredna – AES-256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Stroga – Baziran u Švicarskoj (unutar 5/9/14 Očiju) s potvrđenom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Blackphone, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV
Dokazano deblokira Većinu vodećih platformi za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max, BBC iPlayer i druge
Torrenting Podržan – Torrenting podržan na svim poslužiteljima
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo i e-pošte
Broj povezanih uređaja 10
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Nema izvorne aplikacije za Linux
Ne podržava plaćanje kriptovalutama
Za iOS, routere, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i smart TV nema sigurnosnog prekidača (kill switch)
Najbolja cijena $3.00 mjesečno (plan pretplate: 2 godine)

VyprVPN nije najbrži VPN koji sam testirao, ali osigurat će privatnost i sigurnost vaših osobnih podataka. Njegova je stroga politika bez zapisivanja logova (no-logs policy) provjerena i svi su njegovi poslužitelji zaštićeni enkripcijom vojne razine. To VyprVPN čini sigurnom opcijom za pregledavanje, torrenting (P2P aktivnost podržana je na svakom poslužitelju) i deblokiranje stranica za streaming iz inozemstva.

Njegova najposebnija značajka njegov je vlastiti 256-bitni Chameleon protokol, razvijen specifično za zaobilaženje cenzura i vatrozidova. Kada sam se povezao koristeći Chameleon protokol, mogao sam deblokirati američke stranice kao što su Netflix, Disney+, Hulu i Amazon Prime Video. Posebno mi je drago bilo što mogu pristupiti Netflixu jer su njegove restrikcije najveći izazov za VPN-ove. Mogao sam gledati seriju Stranger Things u UHD kvaliteti s manje od 5 sekundi učitavanja.

Screenshot of VyprVPN streaming Stranger Things
VyprVPN-ov Chameleon protokol povezao se na Netflix i zaobišao proxy pogrešku

Kada sam proveo testiranje brzine koristeći test Ookla, utvrdio sam da su moje brzine dramatično pale pri povezivanju na poslužitelje u SAD-u na velikoj udaljenosti od moje stvarne lokacije (gotovo 6000 km). Brzina poslužitelja u UK-u bila je 43,11 Mbps, a pala je za 60 % na 17 Mbps kada sam se povezao na američki poslužitelj. Iako meni to nije predstavljalo veliki problem jer mi je originalna internetska brzina bila iznimno visoka, VyprVPN možda nije najbolji odabir ako se nalazite u državi s prosječnim ili niskim širokopojasnim brzinama.

Ako privatnost cijenite više nego brzinu, bit će vam drago čuti da je VyprVPN davatelj usluge sa strogom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy) i da je ta politika provjerena. Tvrtka za kibernetičku sigurnost Leviathan Security provela je nezavisno testiranje i potvrdila da se ne prate niti prikupljaju nikakvi identificirajući podaci. Uz ExpressVPN, VyprVPN je također jedna od malobrojnih usluga koja je reagirala na istraživanje Centra za demokraciju i tehnologiju (Center for Democracy and Technology) o poslovnim modelima i praksama o privatnosti koje provode davatelji VPN usluge. Cijenim ovaj visok stupanj transparentnosti prema javnosti koji je rijetka pojava u ovoj industriji.

Iako smatram da je ExpressVPN bolja opcija po pitanju sveukupnih performansi, VyprVPN vas štiti online po uvjerljivo boljoj cijeni od samo $3.00 mjesečno. Možete čak i dodatno uštedjeti ako iskoristite skrivene popuste! Svaka pretplata uključuje 30-dnevno jamstvo povrata novca, što vam omogućuje da VyprVPN isprobate bez ikakvog rizika.

Da biste saznali više o VyprVPN, pročitajte punu recenziju za detaljne rezultate testiranja brzina, poslužitelja, korisničkog iskustva i više.

11. Ivacy VPN – Snažna sigurnost ali nekonzistentne brzine i pristup streaming uslugama

Brzi pregledk: rezultati za Ivacy

Brzina Nekonzistentna — Velike brzine na obližnjim poslužiteljima, ali manje na dalekim lokacijama uz sporo učitavanje
Sigurnost Napredna — AES-256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač i zaštita od curenja
Poslužitelji Umjerena pokrivenost — Mreža od 5700+ poslužitelja u 56 zemalja
Privatnost Stroga — Sjedište u Singapuru (izvan saveza 5/9/14 Eyes) uz politiku bez zapisivanja logova
Izvorne aplikacije za: Sve vodeće uređaje — Android, iPhone, Windows, Mac, Linux i routere
Dokazano deblokira: Većinu vodećih streaming platformi — Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Max i druge
Torrenting Podržano — Svi poslužitelji podržavaju torentiranje
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo i e-pošte
Broj povezanih uređaja 10
Garancija povrata novca 30 dana
Manji nedostaci Nema sigurnosni prekidač za iOS i Mac
Nije prošao nezavisnu reviziju privatnosti
Singapur potencijalno surađuje s agencijama Eyes saveza
Najbolja cijena €0.90 mjesečno (plan pretplate: 5 godine)

Ivacy VPN nudi prvoklasnu sigurnost koja učinkovito štititi vaše podatke. Svaki poslužitelj ima:

  • AES-256-bitnu enkripciju
  • Kompletnu zaštitu od curenja koja štiti vaše mrežne aktivnosti i osobne podatke
  • Sigurnosni prekidač (nije dostupan na Macu i iOS-u)
  • Politiku nulte evidencije logova za sve podatke korisnika

Ivacy VPN ima i korisnu značajku podijeljenog tuneliranja koju sam konfigurirao sa svojim preglednikom. Uz uključen VPN, istovremeno sam mogao sigurno koristiti internet bankarstvo i gledati sadržaj na lokalnom Netflix računu.

Impresionirala me Ivacy VPN-ova značajka Secure Download koja blokira preuzimanja koja sadrže zlonamjerne softvere i druge prijetnje. Ovu značajku ima jedino Ivacy VPN i sjajno radi; pokušao sam preuzeti testne zlonamjerne datoteke i Ivacy VPN ih je sve blokirao. Secure Download mi je bio posebno koristan prilikom torentiranja, a Ivacy VPN torentiranje podržava na svakom poslužitelju.

Snimka zaslona Ivacy VPN Windows aplikacije koja ističe izbor poslužitelja za značajku sigurnog preuzimanja.

Ivacy VPN-ova značajka Secure Download idealna je za torentiranje

Ivacy VPN nudi više protokola, među njima WireGuard, OpenVPN, L2TP/IPSec i IKEv2. Ja sam koristio WireGuard jer mi je pružio najpouzdaniju vezu i najveće brzine.

Pri testiranju brzina Ivacy VPN-a ostvario sam razumno velike brzine preuzimanja, ali učitavanje je često bilo vrlo sporo. To mi je otežalo dijeljenje P2P datoteka, obavljanje video poziva i neometano igranje na mreži.

Imao sa problema i kada sam se pomoću Ivacy VPN-a pokušao povezati na streaming usluge. Više sam puta pokušavao pristupiti računima za streaming, čak i kada sam koristio optimizirane poslužitelje. Međutim, kada se jesam uspio spojiti, sadržaj sam gledao uz minimalnu količinu baferinga i u UHD kvaliteti. Ivacy VPN radi za:

Netflix Disney+ Amazon Prime Video
Hulu Max …i drugo!

Ivacy VPN je kompatibilan sa širokim rasponom platformi, pa ga možete preuzeti na sve najpopularnije uređaje. Međutim, u aplikacijama za iOS i Mac nedostaju ključne značajke poput podijeljenog tuneliranja i sigurnosnog prekidača. Volio bih vidjeti da ih Ivacy VPN uključi u svoju ponudu za iOS i Mac i tako poboljša sigurnost podataka svojih korisnika.

Ako želite sami testirati Ivacy VPN, početna cijena njegovih planova iznosi €0.90 mjesečno (plan pretplate: 5 godine). Uslugu možete testirati bez rizika jer Ivacy VPN ima 30-dnevnu garanciju povrata novca. Međutim, povrat ne možete ostvariti ako plaćate kripto valutama.

Ovdje možete pročitati punu recenziju Ivacy VPN-a i saznati više o njegovim poslužiteljima, brzinama, korisničkoj podršci i drugom.

Brza tablica za usporedbu: Koji je VPN najbolji u 2024?

ExpressVPN CyberGhost PIA NordVPN Surfshark
Brzina Odlično Dobro Dobro Dobro Dobro
Sigurnost i privatnost Odlično Odlično Odlično Dobro Dobro
Najbolja cijena
(mjesečno)
€6.71 €2.03 1.99 € €2.08 €2.39
Poslužitelji 3000+ poslužitelja u 105 zemalja 11.800+ poslužitelja u 100 zemalja 35000+ poslužitelja u 91 zemalja 6.300+ poslužitelja u 110 zemalja 3200+ poslužitelja u 100 zemalja
Podrška za torentiranje
Podijeljeno tuneliranje

Zašto trebate VPN

Danas je važnije nego ikada prije biti zaštićen na mreži jer se nove prijetnje pojavljuju svakoga dana. Kada se povežete na internet bez VPN-a, osobne podatke izlažete riziku od hakera, trackera, pa čak i vladinih agencija i vašeg davatelja internetskih usluga koji špijuniraju vaše aktivnosti.

VPN može ublažiti ove rizike za sigurnost podataka šifriranjem veze i maskiranjem vaše IP adrese. To svakome tko špijunira vašu mrežu onemogućuje uvid u vaše mrežne aktivnosti i lokaciju vašeg uređaja, što štiti vašu privatnost.

VPN veza pomoći će vam da:

  • Zaštitite svoje osobne podatke — Visoka razina enkripcije drugima onemogućuje da vide vaše mrežne aktivnosti, IP adresu i druge informacije koje je moguće iskoristiti za hakiranje, iskorištavanje i ograničavanje vaše veze. To je posebno važno kada koristite javne WiFi mreže koje su vrlo česta meta hakera i zlonamjernih softvera.
  • Ostanete anonimni na internetu — VPN maskira vašu IP adresu, zbog čega je vrlo teško ući u trag vašoj stvarnoj lokaciji i utvrditi vaš identitet. To može spriječiti i mrežne napade (poput DDoS napada) i izbjeći ograničenja sadržaja temeljena na lokaciji.
  • Slobodno pristupate internetu — Maskiranjem svoje IP adrese i povezivanjem na poslužitelje na drugim lokacijama izbjegavate ograničenja sadržaja koja nameću vlade ili pojedine usluge poput Netflixa. Svojim računima i streaming uslugama možete pristupiti s bilo koje lokacije, što je vrlo praktično kada putujete.
  • Torentirate bez rizika — P2P dijeljenje podataka izlaže vaše podatke riziku jer kada torentirate drugi korisnici mogu vidjeti vašu IP adresu. Osim što štite vaše podatke, dedicirani poslužitelji za torentiranje održavaju velike brzine preuzimanja za brže preuzimanje torrent datoteka.
  • Izbjegnete ograničenja od strane davatelja internetskih usluga (ISP) — Vaš ISP može prigušiti vašu vezu iz raznih razloga, uključujući veliku potrošnju propusnosti (npr. tijekom streaminga, torentiranja ili igranja na mreži). Budući da VPN skriva vašu mrežnu aktivnost, vaš ISP ne može vidjeti što radite te vam nema na temelju čega ograničiti vezu.

Važno je napomenuti da, iako usluge kao što je ExpressVPN pružaju vrlo visoku razinu sigurnosti i privatnosti, VPN nije nepropusno rješenje. Mnogi VPN-ovi ne štite od zlonamjernih softvera, ne blokiraju skočne oglase, ne pohranjuju vaše lozinke niti vas čine potpuno anonimnima na internetu. Najbolja zaštita od prijetnji je da na internetu budete oprezni i pazite da se uvijek povežete na VPN za dodatnu razinu zaštite.

Kako odabrati najbolji VPN za sebe

Evo nekih faktora koje je dobro uzeti u obzir kada birate VPN koji najbolje odgovara vašim potrebama:

  • Sveobuhvatna sigurnost — vaš bi VPN trebao koristiti AES-256-bitnu enkripciju i imati sveobuhvatnu zaštitu od WebRTC, IPv4, IPv6 i DNS curenja. Osim toga, vaš VPN treba imati sigurnosni prekidač za slučaj prekida veze.
  • Stroga politika privatnosti — tražite VPN sa strogom politikom bez zapisivanja logova koji neće čuvati podatke o vezi. U idealnom slučaju, VPN treba koristiti RAM poslužitelje i proći neovisnu reviziju.
  • Globalna mreža poslužitelja — veći broj dostupnih poslužitelja znači manju preopterećenost poslužitelja, veće brzine i brže vrijeme povezivanja. Osim toga, globalna mreža jamči da ćete uvijek u blizini imati poslužitelj, gdje god se nalazili.
  • Velike brzine veze — vaš VPN treba ublažiti gubitak brzine kako ne bi došlo do kašnjenja ili baferinga prilikom surfanja, streaminga, torentiranja, igranja, korištenja internet bankarstva itd.
  • Optimizirani poslužitelji — ako želite VPN za streaming, torentiranje ili igranje, za te aktivnosti možete odabrati dedicirani poslužitelj. Neki VPN-ovi nude prikrivene poslužitelje koji skrivaju VPN promet i time izbjegavaju detekciju korištenja posredničkog poslužitelja, odnosno proxyja.
  • Kompatibilnost s uređajima — odaberite VPN koji nudi izvorne aplikacije za vaše uređaje. Većina VPN-ova ima aplikacije za popularne platforme kao što su Windows, Mac, iOS i Android, a kompatibilni su s pametnim televizorima, igraćim konzolama, routerima i više.
  • Prvoklasna služba za korisnike — VPN bi trebao imati korisničku podršku koja je dostupna 24/7 za hitne upite i probleme te u najmanju ruku nuditi radne naloge putem e-pošte (ticketing sustav s brzim odgovorima), detaljne odgovore na česta pitanja, rješavanje problema i vodiče za postavljanje na stranici za pomoć.
  • Garancija povrata novca — većina premium VPN-ova ima period garancije povrata novca unutar kojeg uslugu možete isprobati bez rizika. Tako možete biti sigurni da uzimate VPN koji najbolje odgovara vašim potrebama, a ako se predomislite, lako ćete dobiti povrat.

Kako koristiti VPN?

VPN je lako koristiti. Nakon što odaberete VPN, trebate se samo prijaviti za pretplatu i preuzeti softver na svoj uređaj.

  1. Nabavite VPN. ExpressVPN je, kada se sve zbroji, VPN#1 za 2024 zbog svojih izvrsnih brzina i naprednih sigurnosnih mjera.
  2. Povežite se na poslužitelj.
  3. Počnite pregledavati internet! Sada imate potpunu privatnost i anonimnost na internetu.

Odabir najboljeg VPN-a: Kako sam rangirao i uspoređivao VPN-ove

1. Snažne značajke za sigurnost i privatnost

Svaki VPN na ovoj listi nudi enkripciju vojne razine i zaštitu od curenja, što štiti vaš mrežni promet i sprječava otkrivanje vaše stvarne IP adrese. Također sam provjerio izjave o privatnost svakog VPN-a da bih osigurao da imaju strogu politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy), što znači da treće strane (čak ni sam VPN) ne mogu pratiti niti prikupljati vaše osobne podatke. Neki premium VPN-ovi nude dodatne značajke poput sigurnosnog prekidača (kill switch). Ta značajka blokira sav mrežni promet kada mijenjate poslužitelje ili veza s VPN-om postane nestabilna.

2. Brza mreža globalnih poslužitelja

Kada VPN ima velik broj poslužitelja na lokacijama diljem svijeta, rezultat je manja preopterećenost poslužitelja. To znači da se na poslužitelj možete povezati brzo i uživati u velikim brzinama bez da se natječete sa stotinama drugih korisnika. Zato sam u obzir uzimao veličinu mreže poslužitelja svakog VPN-a.

Također sam provjerio imaju li svi VPN-ovi poslužitelje na više lokacija diljem svijeta, što znači da je veća vjerojatnost da će se neki naći i u vašoj blizini. Manja fizička udaljenost između vašeg uređaja i VPN poslužitelja osigurava brzu vezu i veliku brzinu. To je posebno važno ako obavljate mrežne aktivnosti koje uključuju puno podataka poput UHD streaminga, online igara i torrentinga.

3. Brzi poslužitelji s niskom latencijom

Najbolji VPN-ovi pružaju pouzdano velike brzine povezivanja u cijeloj mreži, uz nisku latenciju za brze odgovore poslužitelja. Za svaki VPN provodimo više testova brzine na različitim poslužiteljima pomoću alata Ookla. Zatim određujemo prosječnu brzinu na temelju rezultata i pratimo razliku koju VPN veza čini u usporedbi s osnovnim brzinama.

U idealnom slučaju, vaš VPN trebao bi minimizirati gubitak brzine do kojeg dolazi na šifriranoj vezi. Veze na lokalnim poslužiteljima trebale bi biti vrlo blizu vašoj osnovnoj internetskoj brzini (pad ne bi trebao biti veći od 20%), dok bi udaljeni poslužitelji trebali imati gubitak od najviše 50%. Brzina latencija savršena je sve dok je manja od 100 ms, dok ona iznad 100 ms može uzrokovati primjetno kašnjenje.

4. Deblokira streaming usluge kao Netflix, Disney+ i druge

Provjerio sam može li svaki VPN deblokirati Netflix SAD (kojem je iznimno teško pristupiti) i je li kvaliteta prijenosa bila u UHD-u. Ako VPN može deblokirati Netflix, nećete imati nikakvih problema s deblokiranjem drugih streaming usluga kao što su Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, Max, ESPN+ i druge.

5. Podržava torrenting i P2P dijeljenje podataka

Provjerio sam dopušta li svaki VPN na ovoj listi torrenting i nudi li neograničenu propusnost, tako da možete učitavati i preuzimati koliko god datoteka želite. Također sam obratio pažnju na značajke koje pospješuju torrenting, uključujući poslužitelje optimizirane za P2P aktivnost, SOCKS5 posredničke poslužitelje (proxy servers) za veće brzine preuzimanja i zaštitu od zlonamjernih softvera.

6. Radi na svim vodećim uređajima i operativnim sustavima

Ako ste slični meni, istovremeno ćete na internet biti spojeni preko više uređaja. Zbog toga je svaki VPN na ovoj listi kompatibilan s popularnim uređajima i operativnim sustavima. To uključuje Android, iPhone, Windows, Mac, iPad, Linux, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Android TVs, Roku, Chromecast, smart TV-ove, igraće konzole i routere.

7. Mogućnosti plaćanja i dostupnost korisničke podrške

Nabolje VPN usluge nude više sigurnih načina plaćanja kako bi vam olakšale pokretanje pretplate. Većina nudi standardne načine plaćanja kao što su PayPal i debitne ili kreditne kartice, dok neki nude i anonimno plaćanje kriptovalutama.

Cijene bi trebale biti konkurentne, pa sam svaki VPN rangirala na temelju odnosa cijene i ponude. Neke su usluge skuplje, ali nude više značajki za sigurnost i privatnost, no često imaju popuste i kodove za bolju ponudu. Povoljni VPN-ovi obično imaju manje poslužitelja i značajki, ali i dalje nude vrhunsku enkripciju i politiku bez zapisivanja logova.

VPN treba imati prvoklasnu korisničku podršku, u idealnom slučaju s 24-satnim chatom uživo preko kojeg možete dobiti odgovore na hitne upitne i probleme. Druge ključne korisničke usluge uključuju radne naloge (ticketing) putem e-pošte za manje hitne upite (no i dalje s brzim odgovorima), detaljne odgovore na česta pitanja, te vodiče za postavljanje i rješavanje problema na VPN-ovoj stranici za podršku.

Često postavljana pitanja o VPN-ovima

Koji je najbolji VPN za gledanje Netflixa?

Svaki sam VPN na ovoj listi testirala s Netflixom i svi mu oni mogu pristupiti. Međutim, ukupno najbolji izbor za Netflix je ExpressVPN. Budući da ima prikrivene poslužitelje, izbjegava Netflixovu detekciju proxyja i može pristupiti 10 zbirki sadržaja na Netflixu širom svijeta. Ako Netflix može vidjeti da koristite VPN, moći ćete gledati samo originalan Netflixov sadržaj.

Osim toga, ExpressVPN-ove velike brzine i pouzdane veze jamče mogućnost streaminga sadržaja u UHD-u čak i kada putujete u daleke zemlje.

Jesu li svi VPN-ovi sigurni za torrenting?

Naravno! Kvalitetan VPN štitit će vaše osobne podatke za vrijeme torrentinga.

Bez VPN-a, vaša IP adresa izložena je mnogim neželjenim trećim stranama. One uključuju druge korisnike torrent klijenta, vašeg davatelja internetskih usluga (ISP) i vlasti – a svi oni mogu odrediti vašu fizičku lokaciju i nadgledati vašu torrenting aktivnost preko vaše IP adrese. Vaš ISP može vam čak i ograničiti propusnost i usporiti vezu ako u kratkom vremenskom periodu preuzimate više velikih datoteka.

Kada koristite VPN, vaša IP adresa i mrežni promet šifrirani su i skriveni, pa u torrentingu možete uživati koliko god želite bez ikakvih problema. Osobno nikada ne započinjem torrenting bez da se prije toga povežem na VPN poslužitelj. Moj najdraži VPN za brzi torrenting je ExpressVPN jer podržava sigurno P2P dijeljenje datoteka na svim svojim poslužiteljima. CyberGhost je također odličan izbor s poslužiteljima optimiziranim za P2P aktivnost diljem svijeta.

Vrijedi napomenuti da torrent web stranice često sadrže zlonamjerni softver koji se krije u skočnim prozorima, oglasima i lažnim gumbima za preuzimanje. Kako biste izbjegli ove prijetnje, važno je blokirati ih prije nego što dođu do vašeg uređaja. Srećom, mnogi VPN-ovi na ovom popisu imaju blokatore oglasa i zlonamjernog softvera, pružajući sveobuhvatnu zaštitu.

Koji je najbolji VPN za gaming?

ExpressVPN je najbolji VPN za gaming. Tijekom testiranja, mogla sam igrati dinamične igre kao što je Call of Duty: Warzone bez kašnjenja i prekida, uz latenciju od samo 12 ms. Latencija je vrijeme koje je potrebno naredbi da stigne do igraćeg poslužitelja i natrag do vas – što je broj niži, to bolje, no sve iznad 100 ms savršeno je primjereno za igranje na mreži.

Važno je upamtiti da korištenje VPN-a za stjecanje prednosti u igri ili pristup regionalno ograničenom sadržaju može kršiti Odredbe i uvjete igre. Provjerite odredbe prije nego što počnete koristiti VPN uslugu jer u suprotnom može doći do suspenzije ili zabrane korištenja.

Koji je najbolji VPN za privatnost?

ExpressVPN je najbolji VPN za privatnost. Tvrtka ima sjedište na Britanskim Djevičanskim otocima (BDO) gdje ne postoji zakonska obveza zadržavanja podataka te zakoni idu u korist privatnosti. Kao dodatna mjera zaštite, BDO se također nalazi izvan nadležnosti svih Eyes saveza.

ExpressVPN je jedan od malobrojnih VPN-ova koji su prošli nezavisne revizije koje su potvrdile politiku bez zapisivanja logova i opravdale povjerenje u infrastrukturu poslužitelja. Ključno je to što je ExpressVPN prošao test u stvarnoj situaciji kada su turske vlasti u okviru kriminalističke istrage zaplijenile njegove poslužitelje. Vlasti nisu pronašle nikakve podatke jer ExpressVPN-ovi poslužitelji fizički ne mogu pohraniti podatke o korisnicima.

Koji je najbrži VPN?

Na temelju testova koje smo proveli moj tim i ja, ExpressVPN neprestano rangira kao najbrži VPN, neovisno o lokaciji. Čak i na najdaljim poslužiteljima (testirao sam Melbourne koji je od moje lokacije udaljen preko 17 000 km), brzine su mi u odnosu na početnu pale za samo 25%. Na poslužitelju znatno bliže mojoj fizičkoj lokaciji dosegao sam brzine iznad 320 Mbps (samo 17% manje od moje brzine bez VPN-a). Ove su brzine i više nego dovoljno velike za streaming u 4K te za surfanje, preuzimanje i igranje bez prekida.

Koji je najbolji besplatni VPN?

Najbolji besplatni VPN-ovi su „freemium“ usluge kao Windscribe i TunnelBear – no nažalost, čak i najbolji besplatni VPN-ovi imaju ozbiljna ograničenja. Dok freemium VPN-ovi nude pouzdanu i sigurnu uslugu, također ćete iskusiti niske brzine, ograničen broj poslužitelja i neomogućen pristup streaming uslugama poput Netflixa.

Osobno ne bih vjerovao besplatnom VPN-u koji nema očite nedostatke. I besplatni VPN-ovi trebaju ostvariti prihode, a opće je poznato da mutnije tvrtke prodaju vaše osobne podatke i povijest pregledavanja da bi zaradili. Još gore, mnogi nepouzdani besplatni VPN-ovi često sadrže zlonamjerne softvere namijenjene tome da zaraze vaš uređaj i ukradu osjetljive podatke kao što su lozinke, povijest bankarenja i privatne fotografije.

Kao primjer uzmimo Betternet VPN. To je popularni besplatni VPN s preko 10 milijuna preuzimanje – a ipak je diljem industrije poznato da je Betternet VPN jedan od VPN-ova koji sadrži najviše zlonamjernih softvera i da na uređaje korisnika potajno instalira lokatore (trackere). Ovaj manjak sigurnosti i anonimnosti u potpunosti poništava svrhu samog korištenja VPN-a.

Ako vam VPN treba na samo kratak period, najbolji besplatni VPN-ovi zapravo su premium VPN-ovi s jamstvom povrata novca. Na primjer, CyberGhost možete besplatno koristiti na 45 dana zahvaljujući njegovom 45-dnevnom jamstvu povrata novca. Kada vam usluga više ne bude trebala, jednostavno možete ostvariti povrat nakon što kontaktirate tim korisničke podrške.

Testirao sam čak i jamstvo povrata novca da bih se uvjerio da funkcionira – i jest! Bilo je iznimno jednostavno dobiti novac natrag. Sve što sam trebao učiniti je popričati s korisničkom podrškom putem chata uživo koji je dostupan 24/7 i povrat mi je odmah procesiran. Najbolje je to što mi je novac vraćen na račun za 5 radnih dana.

Snimka zaslona korisnika koji uspješno zahtijeva povrat novca od CyberGhost-a putem chata uživo uz 30-dnevno jamstvo povrata novca
Uz pomoć CyberGhost-ovog 45-dnevnog jamstva povrata novca puni povrat se ostvaruje brzo i lako

Koji je VPN najbolji za Kinu?

Prema rezultatima stvarnog testiranja koje smo proveli u Kini, najbolji VPN za Kinu je ExpressVPN. On je jedan od rijetkih VPN-ova koji pouzdano može zaobići Veliki kineski vatrozid (the Great Firewall of China) i lako pristupiti blokiranim stranicama kao što su Facebook, Google, Gmail, YouTube, Wikipedia, Netflix i druge.

Niti lokalne vlasti ne mogu pratiti vašu mrežnu aktivnost jer ExpressVPN vaš mrežni promet štiti enkripcijom vojne razine. U slučaju nestabilne veze štiti vas automatski sigurnosni prekidač (kill switch) koji sprječava curenje nešifriranih podataka. Kineska vlada poznata je po strogom internetskom nadzoru pa su ove sigurnosne značajke ključne za osiguravanje mrežne privatnosti u Kini.

Obavezno preuzmite ExpressVPN na svoj uređaj prije nego što stignete u Kinu. Jednom kada se nađete u državi, vidjet ćete da on više nije dostupan u trgovini aplikacijama i da je web stranica blokirana. Ako u Kinu idete na samo nekoliko tjedana, možete iskoristiti i 30-dnevno jamstvo povrata novca i ExpressVPN.

Koji je najbolji VPN s dediciranim IP adresama?

CyberGhost je najbolji VPN koji nudi dedicirane IP adrese. Ovaj plaćeni dodatak može umanjiti nuspojave korištenja zajedničkih IP adresa na VPN-u, kao što je „efekt lošeg susjeda“, odnosno situacija u kojoj drugi korisnici s istom IP adresom zlorabe usluge poput pretraživača, financijskih institucija, streaming stranica i slično. Kada vi koristite istu IP adresu da biste pristupili tim uslugama, saznajete da ste blokirani ili pokušavate riješiti nemoguću CAPTCHA provjeru. Uz vlastitu dediciranu IP adresu, takav scenarij ostaje u prošlosti.

CyberGhost također vješto izbjegava povezivanje korisnika s odabranom statičkom IP adresom na način da vam daje da kupite anonimni token koji možete iskoristiti u svojem računu. Tako možete i kupiti i pokloniti statičku IP adresu obitelji ili prijateljima. Mana je to što gubite pristup toj IP adresi ako izgubite token.

Koji je najbolji VPN s prosljeđivanjem portova?

Najbolji VPN za prosljeđivanje portova je Private Internet Access. Značajku ćete lako uključiti u postavkama, a kada se povežete s poslužiteljem prikazat će vam se nasumično odabrani port koji možete koristiti.

Snimka zaslona PIA-ine Windows aplikacije koja pokazuje kako uključiti prosljeđivanje priključka u izborniku mrežnih postavki.

Za manje od 30 sekundi možete postaviti prosljeđivanje portova i povezati se s PIA

Ako ne znate što je prosljeđivanje portova (port forwarding), evo kratkog pregleda: prosljeđivanje portova u suštini otvara port kroz NAT vatrozid na vašoj lokalnoj mreži kako bi ubrzao i omogućio izravnije mrežne veze. NAT vatrozid inače skriva IP adrese uređaja povezanih na router. Međutim, to može dovesti do toga da se pojedini poslužitelji ne mogu povezati s vašim uređajem ili općenito usporiti brzine.

Napomena: Prosljeđivanje portova može izložiti vašu lokalnu mrežu prijetnjama jer VPN ne štiti podatke koji se šalju kroz proslijeđeni port.

Hoće li VPN zaustaviti prigušivanje od strane davatelja internetskih usluga (ISP throttling)?

Premium VPN skrivanjem vaše mrežne aktivnosti može pomoći spriječiti prigušivanje od strane ISP-a. ISP-ovi tome često pribjegavaju kada detektiraju veliku upotrebu propusnosti i žele regulirati mrežni promet. Prvoklasni VPN-ovi poput usluga na ovoj listi šifriraju vaše mrežne aktivnosti — iako vaš ISP može vidjeti da ste spojeni na VPN, ne može znati što radite i na temelju toga nametnuti ograničenja.

Vaš ISP može koristiti neke tehnike kao što je tzv. „peering“ da bi špijunirao vašu potrošnju podataka i potencijalno vam prigušio vezu. Za neke se ISP-ove zna da su ograničavali brzinu za Netflix i Amazon Prime kako bi potaknuli korištenje drugih usluga s kojima imaju veze. Kada ste povezani na VPN poslužitelj, ISP ne može vidjeti koje web stranice posjećujete, koje datoteke dijelite, niti bilo koju drugu radnju koju obavljate, čime možete izbjeći prigušivanje.

Koji je najbolji VPN za Android i iOS?

ExpressVPN je daleko najbolji VPN za Android i iOS uređaje. Radi na svim Android telefonima i tabletima i podržava većinu iPhonea i iPada.

Dok mnogi VPN-ovi ograničavaju izbor mobilnih protokola na IKEv2, ExpressVPN vam daje da birate između protokola KEv2, Lightway UDP i Lightway TCP. Uz ovakvu fleksibilnost možete balansirati brzinu i sigurnost ovisno o svojim potrebama. Također možete prepustiti ExpressVPN-u da za vas automatski odabere najprikladniji protokol tuneliranja.

ExpressVPN-ove brzine na Android i iOS uređajima u mojim su testovima bile munjevito brze, bilo da sam koristio WiFi ili LTE/4G mrežu. ExpressVPN je na Androidu usporio brzinu mreže za oko 14%, no brzine su mi i dalje bile dovoljno velike za igranje i torentiranje. Na mom iPhoneu su brzine pale za oko 15%, pa sam i dalje mogao gledati serije na Netflixu u UHD-u uz minimalnu količinu baferinga.

Bilo da ExpressVPN koristite na Androidu ili iOS-u, imat ćete puni pristup njegovoj mreži od preko 3000 poslužitelja u 105 države. Također ćete dobiti elegantne, intuitivne aplikacije koje u nekoliko klikova nude potpunu kontrolu nad postavkama VPN-a. ExpressVPN možete preuzeti na svoj mobilni uređaj i sami ga isprobati bez rizika — ExpressVPN je podržan 30-dnevnom garancijom povrata novca. Ako ne budete potpuno zadovoljni, lako ćete dobiti povrat, bez dodatnih pitanja.

Kako VPN-ovi funkcioniraju?

VPN je skraćenica za „Virtualnu privatnu mrežu“ („Virtual Private Network“) i omogućuje vam da ostanete anonimni i sigurni na internetu. Kada koristite VPN, vaš mrežni promet šalje se kroz VPN-ovu sigurnu mrežu poslužitelja. Promet je šifriran pa vas nitko ne možete pratiti na internetu – ni vaš davatelj internetskih usluga (ISP), hakeri ni vlada ne mogu dobiti uvid u vaše aktivnosti.

VPN vam također daje novu adresu internetskog protokola (IP). Vaša IP adresa sadrži informacije o vašoj lokaciji i omogućuje web stranicama i uslugama da vide s koje se lokacije pov