Napomena:
Naše recenzije

Wizcase sadrži recenzije koje su napisali recenzenti iz naše zajednice, a koje se temelje na recenzentovom neovisnom i profesionalnom ispitivanju proizvoda.

Vlasništvo

Kape Technologies PLC, matična tvrtka Wizcasea, vlasnik je CyberGhosta, ZenMatea, Private Internet Accessa i Intega koji mogu biti recenzirani na ovoj web stranici.

Naknade za preporuku

Wizcase može zaraditi proviziju kada se kupnja vrši putem naših poveznica. Međutim, to ne utječe na sadržaj recenzija koje objavljujemo ni na recenzirane proizvode/usluge. Naš sadržaj može uključivati izravne poveznice za kupnju proizvoda koji su dio pridruženih programa.

Standardi recenziranja

Sve recenzije objavljene na Wizcaseu udovoljavaju našim strogim standardima recenziranja koji jamče da se svaka recenzija temelji na recenzentovom neovisnom, poštenom i profesionalnom ispitivanju proizvoda/usluge. Takvi standardi od recenzenta zahtijevaju da uzme u obzir tehničke kvalitete i karakteristike proizvoda, kao i njegovu komercijalnu vrijednost za korisnike, što može utjecati na rangiranje proizvoda na web stranici.

8 najboljih VPN-ova za Hrvatsku u 2021.: Testirane aplikacije, brzine, sigurnost i drugo

Dino Luketić
Ažurirao Dino Luketić 18 Kolovoza, 2021

Na internetu ćete naići na stotine VPN-ova koji tvrde da su najbolji. Naravno, postavlja se pitanje kako svi oni mogu biti najbrži, najsigurniji ili najpovoljniji izbor. Evo što većina davatelja VPN usluge ne želi da znate: ne govori svaki VPN istinu.

Da biste dobili konačan (i iskren) odgovor, moj tim i ja pažljivo smo tijekom 3 mjeseca testirali 157 VPN-ova i u uži izbor uključili 8 najboljih VPN-ova na tržištu. Svaki VPN prošao je rigorozne krugove testiranja kako bi provjerili ispunjava li sljedeće kriterije:

  • Velike brzine s globalnom mrežom poslužitelja
  • Snažne značajke za sigurnost i privatnost, uključujući politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy) i moćnu enkripciju kojom probija vatrozidove i cenzure
  • Mogućnost deblokiranja popularnih stranica kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer i druge
  • Anonimni torrenting i P2P podrška
  • Dedicirane aplikacije za vodeće operativne sustave i uređaje (Android, iOS, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick i druge)

Razočarao sam se kada sam otkrio da većina VPN-ova nije niti blizu onome što obećaju na svojim web stranicama. Neki se uopće ne bi trebali reklamirati kao VPN. S druge strane, ugodno me iznenadilo to što je ExpressVPN poveo kao najbolji VPN na listi. Unatoč niskoj cijeni, ExpressVPN ima impresivnu i dobitnu kombinaciju iznimno brzih poslužitelja, naprednih sigurnosnih mjera i aplikacija prilagođenih korisnicima, zbog čega sam ga odabrao kao VPN #1 u 2021.

Nabavite ExpressVPN odmah!

U žurbi ste? Evo sažetka najboljih VPN-ova u 2021

  1. ExpressVPN – Iznimno siguran VPN s naprednim značajkama za privatnost i enkripcijom vojne razine kojom štiti vaš uređaj.
  2. CyberGhost – Premium VPN za brz streaming i siguran torrenting za korisnike računala s nešto ograničenijim aplikacijama za Android i iOS.
  3. Private Internet Access (PIA) – Najbolji za napredne korisnike zbog prilagodljivih postavki mreže, privatnosti i sigurnosti, ali ne može pouzdano deblokirati usluge za streaming poput američkog Netflixa.

8 najboljih VPN-ova za Hrvatsku u Rujan 2021. – Testirano i recenzirano

1. ExpressVPN – Najbolji za privatnost i sigurnost s moćnim rasponom zaštitnih mjera

Brzi pregled: rezultati za ExpressVPN

Brzina Odlična – Velike brzine streaminga, torrentinga i igranja uz neograničenu propusnost
Sigurnost Napredna – AES 256-bitna enkripcija, TrustedServer tehnologija, automatski sigurnosni prekidač (kill switch), podijeljeno tuneliranje (split tunneling) i bez curenja IP adrese
Privatnost Stroga – Lociran na Britanskim Djevičanskim otocima izvan 5/9/14 Očiju uz provjerenu politiku bez zapisivanja logova
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Chromebook, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Kindle Fire, Nook i routere
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, DAZN, ESPN+, Showtime i drugi
Torrenting Podržan – Globalna mreža od više od 3000 poslužitelja, od kojih svi podržavaju P2P
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 5
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Na iOS aplikaciji nema sigurnosnog prekidača (kill switch)
Najbolja cijena €5.77 mjesečno (plan pretplate: 15 mjeseci)

Isprobajte ExpressVPN bez rizika!

ExpressVPN je najbolji izbor ako želite iznimno siguran VPN s maksimalnom razinom enkripcije i zaštite privatnosti. Imat ćete slobodu anonimno pregledavati internet uz zaobilaženje svih vatrozidova, cenzura i drugih mrežnih ograničenja. U stvari, ExpressVPN je jedan od rijetkih VPN-ova koji i dalje rade u Kini i može zaobići stroge internetske propise tamošnje vlade!

Od trenutka kada se povežete s poslužiteljem, vaš internetski promet osiguran je AES 256-bitnom enkripcijom. Ova je razina enkripcije neprobojna, a za skrivanje povjerljivih podataka koriste je vojske i vlade diljem svijeta. Ne postoji ni rizik da će vaša IP adresa slučajno procuriti – proveo sam testove za curenje IP-ja, DNS-a i WebRTC-a (to je način na koji neke web stranice i aplikacije mogu locirati vaš uređaj i fizičku lokaciju) i utvrdio da nema curenja.

Snimka zaslona s expressvpn uspješnom prosljeđivanjem testa curenja IP-a, WebRTC-a i DNS-a dok ste povezani s poslužiteljem u SAD-u
ExpressVPN ima ugrađenu zaštitu od curenja koja sigurno maskira vašu stvarnu IP adresu

Čak i ako je vaša veza uvijek stabilna, bit ćete zaštićeni sigurnosnim prekidačem (kill switch) koji automatski blokira sav internetski promet dok se sigurno ne povežete s poslužiteljem.

Kao dodatnu zaštitnu mjeru ExpressVPN koristi jedinstvenu značajku koja se zove TrustedServer tehnologija, a koja automatski briše sve podatke s poslužitelja sa svakim ponovnim podizanjem sustava. Mnogi davatelji VPN usluge ručno obavljaju ovaj zadatak – no nikada ne znate koliko se to često provodi. Budući da je ExpressVPN automatizirao taj proces za svako paljenje i gašenje poslužitelja, značajno je umanjen rizik od otkrivanja bilo kojih postojećih podataka.

S obzirom na toliko impresivne sigurnosne mjere, nisam se iznenadio što ExpressVPN tvrdi da ima strogu politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy). Međutim, nikada ne možete sa sigurnošću znati koliko je uistinu stroga politika bez zapisivanja logova nekog VPN-a – mnogi besplatni VPN-ovi tvrde da provode takvu politiku, ali svejedno prikupljaju neke podatke. Ipak, ExpressVPN je potpuno uklonio moje sumnje jer je njegova politika provjereno i potvrđeno točna. Turske su vlasti pokušale dohvatiti podatke korisnika s ExpressVPN-ovih poslužitelja, ali nije bilo ničega za dohvatiti. To dokazuje da ExpressVPN nikada ne pohranjuje logove s vašim osobnim podacima, poviješću pregledavanja ili bilo koje identificirajuće informacije.

Zbog toga dok koristim ExpressVPN osjećam da je savršeno sigurno na internetu pretraživati osjetljive teme, neograničeno preuzimati torrent datoteke i deblokirati usluge za streaming. Posebno mi se sviđa to što svi poslužitelji podržavaju torrenting i streaming – neki davatelji usluge traže da se povežete na specijalizirane poslužitelje, ali to nije slučaj s ExpressVPN-om. Mogao sam birati između svih 3000+ poslužitelja u 94 države, što je više lokacija poslužitelja od bilo kojeg drugog VPN-a koji sam testirao.

Neovisno o tome na koji se poslužitelj povežete, možete očekivati konzistentno velike brzine. S moje lokacije u UK-u proveo sam testiranje brzine na više poslužitelja u SAD-u, Japanu i Francuskoj. Moje razine preuzimanja uvijek su bile iznad 89 Mbps, što je impresivno s obzirom na to da je Japan od mene udaljen gotovo 10 000 km. Nisam imao nikakvih problema s preuzimanjem velikih torrent datoteka, igranjem igara online i gledanjem serija i filmova u Ultra HD kvaliteti.

Snimke zaslona rezultata ispitivanja brzine ExpressVPN-a kada su globalno povezani s različitim poslužiteljima
ExpressVPN-ove brzine bile su velike i impresivno postojane na raznim poslužiteljima u njegovoj globalnoj mreži

Tijekom mojih testiranja posebno sam oduševljen bio lakoćom gledanja Netflixa jer je VPN-ovima taj servis teško deblokirati. ExpressVPN pouzdano može deblokirati Netflix u više od 18 država, uključujući SAD, UK i Japan. Najbrži poslužitelj na koji sam se povezao bio je USA-New York, preko kojeg sam gledao film The Irishman u Ultra HD kvaliteti sa samo nekoliko sekundi bufferinga. ExpressVPN vam također omogućuje gledanje serija na Netflixu s titlovima na vašem jeziku.

Povezao sam se na ExpressVPN i gledao američki Netflix u Ultra HD kvaliteti iz UK-a

Također sam mogao uspješno streamati Disney+, Hulu, Amazon Prime Video i HBO Max preko više poslužitelja u SAD-u. Za Disney+ i Amazon Prime Video testirao sam dodatne poslužitelje u UK-u, od kojih su svi radili savršeno (najbolje sam brzine ostvario preko poslužitelja London i East London).

Iako redovni planovi pretplate ExpressVPN-a mogu biti relativno skupi, pronašao sam ovu skrivenu stranici s izrazito niskim cijenama. Ne trebate se odmah obvezati na pretplatu – štoviše, preporučujem da prvo bez rizika isprobate ExpressVPN na 30 dana koristeći njegovo jamstvo povrata novca. Ako se predomislite, zbog ExpressVPN-ove politike povrata „bez dodatnih pitanja“ nećete trebati dati razlog za otkazivanje usluge.

Da bih se uvjerio da je to zaista slučaj, kreirao sam račun za ExpressVPN i 3 tjedna kasnije zatražio povrat. Bilo je iznenađujuće lako dobiti povrat novca! Nisam bio stavljen pod pritisak da ostanem njihov korisnik i nisam trebao dati razlog za otkaz usluge. Štoviše, povrat mi je procesiran odmah, a novac vraćen na račun u roku od 5 dana.

Isprobajte ExpressVPN bez rizika!

Nadopuna za Rujan 2021: ExpressVPN je na ograničeno vrijeme snizio cijene na suludih €5.67 mjesečno + dodatna 3 mjeseca besplatnog korištenja uz godišnju pretplatu! Ova je ponuda ograničena, pa se požurite i ugrabite je odmah dok je još važeća. Ovdje pročitajte više informacija o ovoj ponudi

Potpune rezultate testiranja možete pronaći u recenziji ExpressVPN-a koja uključuje detaljnu analizu brzine, sigurnosti, korisničkog iskustva i više.

2. CyberGhost – Najbolji za brz streaming i siguran torrenting na specijaliziranim poslužiteljima

Brzi pregled: rezultati za CyberGhost

Brzina Dobra – Optimizirani poslužitelji nude HD streaming i brz torrenting
Sigurnost Napredna – 256-bitna AES enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch), ugrađeni blokator oglasa i bez curenja podataka
Privatnost Stroga – Baziran u Rumunjskoj (izvan 5/9/14 Očiju) s politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Kodi, Sling TV, fuboTV, YouTube TV, Showtime i druge
Torrenting Podržan – Optimizirani poslužitelji za sigurnu P2P aktivnost
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 7
Jamstvo povrata novca 45 dana
Mali nedostaci iOS aplikacija nema blokator oglasa ni značajke za podijeljeno tuneliranje (split tunneling)
Optimizirani P2P poslužitelji nisu dostupni na iOS i Android aplikacijama
Najbolja cijena €1.90 mjesečno (plan pretplate: 2 godine)

Isprobajte CyberGhost besplatno na 45 dana!

CyberGhost preko niza optimiziranih poslužitelja pojednostavljuje streaming i torrenting. Svi optimizirani poslužitelji automatski su konfigurirani za najbolje moguće brzine i performanse, tako da ne morate ništa ručno postavljati – samo se povezati.

CyberGhostove poslužitelje za streaming možete pronaći u aplikaciji klikom na karticu „For streaming“ („Za streaming“). Svaki je poslužitelj optimiziran za određenu uslugu streaminga, tako da vam je uvijek zajamčena ispravna veza. Smatram da je to sjajna značajka – testirao sam mnoge VPN-ove preko kojih sam se morao povezivati na razne poslužitelje prije nego što bih pronašao jedan koji radi. CyberGhost je taj rizik u potpunosti uklonio prikazujući samo poslužitelje koji provjereno rade.

Snimak zaslona optimiziranih poslužitelja CyberGhost VPN koji deblokiraju platforme za streaming kao što su Netflix, Sling TV i Amazon Prime
CyberGhost pojednostavljuje odabir ispravnog poslužitelja za streaming uslugu po vašem izboru

To sam potvrdio kada sam testirao poslužitelje optimizirane za Netflix SAD, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer i HBO. Svaki sam se put uspješno povezao – mogao sam početi streamati gotovo odmah, a kvaliteta videa uvijek je bila Ultra HD, uz prosječne brzine između 28 Mbps i 30 Mbps.

Pomoću CyberGhosta sam lako sa svoje lokacije u UK-u pristupio američkom Netflixu

Cijela lista optimiziranih poslužitelja uključuje one za streaming divove kao što su Netflix UK, Netflix Japan, YouTube TV, NBC, ESPN+, Sling TV i Crunchyroll, uz manje usluge kao Yle.

Optimizirani poslužitelji za torrenting imaju slične postavke. Klikom na „For torrenting“ („Za torrenting“) karticu (koja se na Mac i iOS aplikacijama zove „For downloading“ („Za preuzimanje“)), otvara se lista poslužitelja koja podržava P2P dijeljenje datoteka i Bittorrent. Odabrao sam poslužitelj u Belgiji jer mi je bio najbliži s niskim brojem korisnika i niskim postotkom opterećenja. Svi ovi faktori rezultiraju većim brzinama – što je dokazano time što se moja datoteka od 2 GB do kraja preuzela u manje od 9 minuta.

Snimka zaslona CyberGhost VPN-a optimiziranih poslužitelja za preuzimanje i torentiranje
Brzi poslužitelji imaju nizak postotak opterećenja, nizak broj korisnika i blizu su vašoj fizičkoj lokaciji

Ali kada je riječ o torrentingu, velike brzine nisu uvijek najvažnije. Presudne su snažne mjere sigurnosti i privatnosti, osobito ako živite u zemlji u kojoj je aktivnost P2P ograničena ili zabranjena. Po tom pitanju CyberGhost radi izuzetno dobro. Vaše mrežne aktivnosti zaštićene su strogom politikom nulte evidencije logova (zero-logs policy) i osigurane 256-bitnom AES enkripcijom. To je najjači standard enkripcije koji je trenutno dostupan i koji koriste vlade diljem svijeta. U aplikaciji ćete pronaći i postavke za uključivanje blokiranja oglasa, lokatora (trackera) i zlonamjernih softvera, što je posebno korisno prilikom pregledavanja web stranica za preuzimanje torrent datoteka.

Osim toga, CyberGhost ima automatski sigurnosni prekidač (kill switch) koji garantira da vaša IP adresa i osobni podaci nikada nisu izloženi, čak i ako VPN veza postane nestabilna. Međutim, volio bih vidjeti više jedinstvenih značajki prilagođenih torrentingu. Primjerice, ExpressVPN podržavaju torrenting na svojim iOS i Android aplikacijama, dok je CyberGhost iz svojih mobilnih aplikacija uklonio poslužitelje optimizirane za torrenting.

CyberGhost preporučujem primarno za Windows, Mac i Linux korisnike, posebno s obzirom na to da te izvorne aplikacije za streaming i torrenting rade bolje od konkurentnih. Osim toga, ima odličnu cijenu od samo €1.90 mjesečno (plan pretplate: 2 godine), a još bolju ponudu možete ostvariti preko ove stranice sa skrivenim popustima! Ako niste sigurni želite li se obvezati na dugoročnu pretplatu, ne brinite. Bez rizika možete testirati CyberGhost zahvaljujući njegovom 45-dnevnom jamstvu povrata novca i isprobati svaku značajku. Ako niste zadovoljni ili jednostavno ne želite nastaviti koristiti uslugu, od korisničke podrške možete zatražiti puni povrat bez da odgovarate na dodatna pitanja.

Isprobajte CyberGhost besplatno na 45 dana!

Nadopuna za Rujan 2021: CyberGhost je na ograničeno vrijeme snizio cijene na suludih €1.99 mjesečno + dodatna 3 mjeseca besplatnog korištenja uz 1-godišnju pretplatu (možete uštedjeti do 83%)! Ova je ponuda ograničena, pa se požurite i ugrabite je odmah dok je još važeća. Ovdje pročitajte više informacija o ovoj ponudi.

Ako prije donošenja odluke trebate više informacija, pročitajte cijelu recenziju CyberGhosta za uvid u dubinski pregled brzine, privatnosti, sigurnosti i drugih značajki.

3. Private Internet Access (PIA) – Najbolji za napredne korisnike s prilagodljivim sigurnosnim postavkama

Brzi pregled: rezultati za PIA

Brzina Prosječna – Nepostojane brzine, ovisno o lokaciji poslužitelja
Sigurnost Napredna – Enkripcija vojne razine, sigurnosni prekidač (kill switch), zaštita od curenja i blokator oglasa, lokatora (trackera) i zlonamjernih softvera
Privatnost Stroga – Baziran u SAD-u (unutar 5/9/14 Očiju) s dokazanom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorna aplikacija za Većinu vodećih uređaja – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer, Sling TV, fuboTV, CBS All Access i druge
Torrenting Podržan – Svih preko 2900 poslužitelja u mreži podržava P2P
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 10
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Ne deblokira svaki poslužitelj američki Netflix ili Hulu
U iOS aplikaciji nema blokatora oglasa niti OpenVPN protokola
Najbolja cijena $ 2,69 mjesečno (2-godišnja pretplata + 2 mjeseca besplatno)

Isprobajte PIA besplatno na 30 dana!


Private Internet Access (PIA) nudi napredne značajke za privatnost i sigurnost koje možete prilagoditi vlastitim potrebama. U izvornim aplikacijama za Android, iPhone, Windows i Mac postoji niz opcija za prilagodbu.

Na primjer, možete birati koje standarde enkripcije podataka želite implementirati: AES-128, AES-256 ili koristiti VPN bez enkripcije (iako će vaši podaci za registraciju i dalje biti šifrirani, a vaša IP adresa skrivena). Preporučujem AES-256 enkripciju jer je praktički neprobojna – ali lijepo je imati opciju odabira većih brzina u zamjenu za nižu razinu enkripcije. Još rjeđe je to što imate kontrolu nad „handshake“ („rukovanje“) enkripcijom koja se koristi za uspostavu sigurne veze sa samim PIA-om. Sveukupno postoji 6 opcija, koje uključuju RSA i ECC.

Snimka zaslona privatnog VPN-a za pristup internetu i njegove aplikacije za Mac koji prikazuje mogućnosti prilagodbe kartice Veza
PIA-ova izvorna aplikacija nudi prilagodljive opcije koje nisam vidio kod nijednog drugog VPN-a

Ali ako ste zbilja fokusirani na privatnost, ono što će vas zaista brinuti je PIA-ovo sjedište u SAD-u. SAD je jedan od osnivača agencije za dijeljenje podataka 5 Očiju. Iako sam se u početku brinuo, ubrzo me razuvjerilo saznanje da je PIA-ova politika bez zapisivanja logova (no-logs policy) testirana i provjerena (slično kao ExpressVPN-ova).

Ruska je vlada zaplijenila PIA-ove poslužitelje, ali nije mogla dohvatiti korisničke podatke, zbog čega sam siguran da PIA poštuje svoju strogu politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy). Osim toga, nedugo nakon tog incidenta, Rusija je donijela novi zakon koji obvezuje svaki VPN da zapisuje logove prometa. PIA je na to reagirao povlačenjem svojih poslužitelja iz Rusije. Drago mi je da se PIA toliko potrudio da zaštiti podatke svojih korisnika.

Snimka zaslona s web-mjestom privatnog internet pristupa VPN-a s objavom bloga koji opisuje razlog povlačenja PIA iz Rusije

PIA je izdao transparentnu izjavu o svojoj odluci da se povuče iz Rusije

PIA-ova posvećenost privatnosti čini ga odličnom opcijom za anonimno pregledavanje (kompatibilan je s Torom) i siguran torrenting. Svaki poslužitelj dopušta P2P dijeljenje datoteka i korištenje BitTorrenta, što je praktično jer se ne morate ograničavati na specifične poslužitelje.

Nažalost, PIA malo podbacuje kada je u pitanju streaming. Hulu se učitavao iznimno sporo, a uspio sam se povezati samo s poslužiteljima West, Florida, New York City i Washington DC. Također sam se mučio s deblokiranjem Netflixa SAD – radili su samo poslužitelji Chicago, East, New York City i Washington DC. Moje brzine bile su niske i trebalo je nekoliko minuta da se kvaliteta streaminga popravi do HD-a.

PIA nije najbolji VPN za američki Netflix, ali može deblokirati Netflix u 5 drugih država (npr. UK i Kanada)

Ipak, PIA je bez problema deblokirao Netflix UK, Kanada, Australija, Francuska i Japan. Također sam uspješno gledao sadržaj preko servisa Disney+ (preko svih poslužitelja u SAD-u), Amazon Prime Video (preko svih poslužitelja u SAD-u i UK-u) i BBC iPlayer (preko svih poslužitelja u UK-u). U svim sam tim slučajevima imao velike brzine i gledao sadržaj u HD kvaliteti nakon samo nekoliko sekundi bufferinga.

Ako tražite premium VPN koji vam nudi punu kontrolu nad svojim postavkama privatnosti i sigurnosti, toplo preporučujem PIA. Preporučujem i da isprobate PIA koristeći njegovo 30-dnevno jamstvo povrata novca. Uvijek možete ostvariti puni povrat, sve dok uslugu otkažete unutar 30 dana od početka korištenja. Nemojte zaboraviti pogledati aktivne kuponske kodove jer se nekada nude ogromni popusti do 76 %!

Isprobajte PIA besplatno na 30 dana!

Uzmite PIA-ovu najnoviju ponudu! Samo ograničeno vrijeme možete uštedjeti 84% + dodatno dobiti i 2 mjeseci besplatnog korištenja uz 3-godišnji plan. Požurite i ovdje pogledajte ponudu!

Ako još uvijek niste sigurni je li PIA pravi izbor za vas, pročitajte detaljnu recenziju PIA-a koja pokriva rezultate detaljnog testiranja i istraživanja.

4. PrivateVPN – Jednostavni VPN s pouzdanim poslužiteljima za deblokiranje globalnog sadržaja (čak i u Kini)

Brzi pregled: rezultati za PrivateVPN

Brzina Dobra – Pregledavanje, streaming i brzine torrentinga bez smetnji
Sigurnost Napredna – Enkripcija vojne razine, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Stroga – Baziran u Švedskoj (unutar 5/9/14 Očiju) s politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, Sling TV, CBS All Access i druge
Torrenting Podržan – Cijela mreža poslužitelja podržava P2P aktivnost
Korisnička podrška Spori odgovori putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja 6
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Nema sigurnosni prekidač (kill switch) za iOS
Nema dostupna proširenja (ekstenzije) za preglednik
Chat uživo nije uvijek dostupan
Najbolja cijena $ 3,39 mjesečno (13-mjesečna pretplata)

Isprobajte PrivateVPN besplatno na 30 dana!

PrivateVPN je VPN visokih performansi, iako sam u početku bio vrlo skeptičan prema njegovoj maloj mreži od samo malo više od 150 poslužitelja. Ako VPN ima toliko malu mrežu poslužitelja, postoji velika šansa da poslužitelji budu zagušeni (što za vas znači manje brzine) i da ne možete pouzdano deblokirati ograničene web stranica. Međutim, ugodno me iznenadilo kada se kroz testiranje pokazalo da te moje pretpostavke nisu točne.

Možete birati između 7000 individualnih IP adresa, tako da ne trebate brinuti o usporavanju ili preopterećenim poslužiteljima. Iako bi bilo lijepo imati više poslužitelja na odabir, u tijeku svojeg testiranja nisam iskusio nikakve probleme s brzinom ili vezom. Dapače, usluga me poprilično impresionirala – poslužitelji u Torontu i Hong Kongu radili su čak i u Kini!

Poslužitelji PrivateVPN-a također mogu deblokirati Netflix u 19 država, što je više od bilo kojeg VPN-a kojeg sam ikada testirao. To uključuje Netflix SAD, UK, Kanada, Australia, Francuska, Brazil i Švedska. Mogao sam gledati seriju Stranger Things u HD-u i uvijek se učitala u 3 sekunde ili manje.

PrivateVPN-ovi optimizirani poslužitelji mogu zaobići Netflixove blokade sadržaja

U aplikaciji se nalazi lista deblokiranih streaming usluga. Da biste joj pristupili, kliknite „Choose Location“ („Odaberi lokaciju“) – pronaći ćete popularne stranice kao što su Hulu i HBO, kao i manje poznate opcije Yle, SonyLiv i druge.

Snimka zaslona aplikacije PrivateVPN mac koja prikazuje popis optimiziranih poslužitelja za strujanje
PrivateVPN nudi optimizirane poslužitelje za velik niz streaming usluga

Torrenting je podržan u cijeloj mreži poslužitelja, pa nema potrebe za spajanjem na određene poslužitelje. Uvijek ćete ostati potpuno anonimni jer PrivateVPN koristi enkripciju vojne razine i ne zapisuje vašu mrežnu aktivnost. Da biste bili u potpunosti sigurni, preporučujem uključivanje IPv6, sigurnosnog prekidača (kill switch) i zaštite od curenja u kartici „Connection guard“ („Čuvar veze“) u aplikaciji. Nije bilo nikakvih curenja i sigurnosni je prekidač savršeno radio pri testiranju obje značajke. Međutim, razočaralo me kada sam saznao da je sigurnosni prekidač dostupan samo za Android, Windows i Mac. Ako imate iOS uređaj, nećete imati ovu značajku.

Također sam saznao da je PrivateVPN-ova korisnička podrška spora u odnosu na većinu premium VPN-ova. Kada sam htio provjeriti neke značajke, trebalo mi je 5 minuta da stupim u kontakt s agentom iako sam prije toga čekao u redu na chatu uživo. Imao sam sreće da se nije radilo o hitnim tehničkim problemima! Nekoliko minuta kasnije imao sam još jedno pitanje, ali opcija chata uživo je nestala. Mogao sam jedino popuniti online formular i čekati da mi odgovor stigne putem e-pošte (zaprimio sam detaljan odgovor nakon 8 minuta).

Iako su me impresionirale performanse PrivateVPN-a, nije baš spreman konkuriranti VPN-ovima koji su zauzeli prvih 5 mjesta na ovoj listi. Ipak, najbolji način da saznate je li ovo najbolji VPN za vas je da ga osobno testirate. Svaka pretplata uključuje 30-dnevno jamstvo povrata novca, pa PrivateVPN možete testirati na 30 dana bez rizika. Možete dobiti još bolju ponudu ako iskoristite kupon i time uštedite do 65 % na punu cijenu! Možete brzo i jednostavno dobiti puni povrat od korisničke podrške ako ne želite nastaviti, a kontaktirati ih možete čak i na svom jeziku.

Isprobajte PrivateVPN besplatno na 30 dana!

Za više informacija pogledajte recenziju PrivateVPN-a koja sadrži detaljni pregled značajki za sigurnost i privatnost, poslužitelja, korisničkog iskustva i više.

5. HMA – Brzi VPN s jedinstvenim značajkama ugrađenim u aplikaciju i malim rasponom optimiziranih poslužitelja

Brzi pregled: rezultati za HMA

Brzina Dobra – Streaming u HD kvaliteti i brzi torrenting
Sigurnost Napredna – Enkripcija vojne razine, sigurnosni prekidač (kill switch), podijeljeno tuneliranje (split tunneling) i zaštita od curenja
Privatnost Prosječna – Baziran u UK-u (unutar 5/9/14 Očiju) i vodi djelomične zapise logova
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Android TV i routere
Dokazano deblokira Sve vodeće platforme za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer, Sling TV i druge
Torrenting Podržan – Birajte između 8 poslužitelja optimiziranih za P2P
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanim uređaja 5
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci iOS aplikacija nema sigurnosni prekidač (kill switch) ni IP Shuffle (miješanje IP-ja)
Nemogućnost plaćanja kriptovalutama
Najbolja cijena $ 3,99 mjesečno (3-godišnja pretplata)

Isprobajte HMA besplatno na 30 dana!

Nekada poznat kao HideMyAss, HMA je brzi VPN s puno atraktivnih značajki. Uz standardne prednosti poput podijeljenog tuneliranja (split tunneling) i ugrađene zaštite od curenja, možete koristiti i značajke „Smart Kill Switch“ („Pametni sigurnosni prekidač“), „Lightning Connect“ („Munjevito povezivanje“) i „IP Shuffle“ („Miješanje IP-ja“). Uz to postoje posebni poslužitelji za streaming i torrenting koji vam garantiraju uspješnu vezu svaki put.

Smart Kill Switch jedinstvena je značajka koju nisam vidio kod drugih VPN-ova. Regularan sigurnosni prekidač (kill switch) sprječava slučajno curenje podataka pri padu veze s VPN poslužiteljem. HMA-ov Smart Kill Switch dostupan je i u njihovoj Windows aplikaciji, a možete ga aktivirati samo za određene aplikacije (poput qBittorrent). Također mi se sviđa značajka IP Shuffle koju sam postavio tako da mijenja moju IP adresu svakih sat vremena radi veće anonimnosti i izbjegavanja web lokatora (trackera).

Snimka zaslona aplikacije HMA VPN koja prikazuje značajku IP Shuffle
IP Shuffle garantira da nitko ne može pratiti vašu stvarnu IP adresu dok ste povezani na VPN

Poslužitelji optimizirani za streaming dostupni su u SAD-u, UK-u i Njemačkoj, što je idealno za gledanje sadržaja na servisima Netflix, Hulu, Amazon Prime Video ili BBC iPlayer. Testirao sam HMA s Netflixom jer je to usluga za streaming koja je najzahtjevnija za deblokiranje – jednostavno sam mogao gledati seriju Stranger Things u HD kvaliteti preko svakog poslužitelja koji sam isprobao.

Nisam imao problema s povezivanjem na poslužitelje za torrenting u Europi, UK-u i SAD-u. Iako su mi brzine pale za 10 % kada sam se povezao na poslužitelj udaljen gotovo 6000 km (New York), impresionirale su me načelno velike brzine HMA-a.

Međutim, volio bih vidjeti da HMA investira više resursa u svoje izvorne aplikacije za Windows i Android. Razočaralo me što aplikacije za Mac i iOS nude samo IKEv2/IPsec protokol, a ne OpenVPN, najsigurniju i najpopularniju opciju dostupnu na tržištu. U aplikaciji za iOS također nema sigurnosnog prekidača (kill switch), što je za svaki VPN ključna sigurnosna značajka.

Također trebate biti svjesni da HMA vodi neke zapise logova. Vaša IP adresa, osobni identitet i povijest pregledavanja ostaju potpuno privatni, ali HMA zapisuje datume povezivanja i količinu podataka koja je potrošena u jednoj sesiji korištenja VPN-a. Ti se podaci koriste za praćenje kapaciteta poslužitelja i brišu nakon 35 dana, tako da ne vjerujem da predstavljaju razlog za brigu. Ako vam je visoka razina sigurnosti prioritet, umjesto HMA-a preporučujem ExpressVPN zbog njegove politike nulte evidencije logova (zero-logs policy) i maksimalne razine sigurnosti na svim vodećim uređajima (uključujući Mac i iOS).

Ipak, ako ste korisnik Androida ili Windowsa, HMA nudi odličnu vrijednost za novac jer dobivate neograničen pristup cijelom rasponu njegovih premium usluga. HMA možete testirati s 30-dnevnim jamstvom povrata novca i vidjeti je li on pravi VPN za vas – ovime ne riskirate baš ništa jer se možete predomisliti i otkazati uslugu. Nemojte zaboraviti provjeriti aktivne kupone i ponude da biste izbjegli plaćanje pune cijene pretplate!

Isprobajte HMA besplatno na 30 dana!

Nadopuna za Rujan 2021: HMA je na ograničeno vrijeme snizio cijene na suludih €2.99 mjesečno za 3-godišnju pretplatu (možete uštedjeti do 75%)! Ovo je ograničena ponuda pa se pobrinite da je zgrabite sada, dok je još aktivna. Više informacija o ovoj ponudi saznajte ovdje.

Istražite HMA u detalje u ovoj recenziji i saznajte dodatne rezultate istraživanja i testiranja.

6. VyprVPN – VPN koji potvrđeno ne zapisuje logove s velikom posvećenošću privatnosti

Brzi pregled: rezultati za VyprVPN

Brzina Prosječna – Male brzine pri povezivanju na udaljene poslužitelje
Sigurnost Napredna – AES-256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Stroga – Baziran u Švicarskoj (unutar 5/9/14 Očiju) s potvrđenom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Sve vodeće uređaje – Android, iPhone, Windows, Mac, Blackphone, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i Android TV
Dokazano deblokira Većinu vodećih platformi za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, HBO Max, BBC iPlayer i druge
Torrenting Podržan – Torrenting podržan na svim poslužiteljima
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo i e-pošte
Broj povezanih uređaja 30
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Nema izvorne aplikacije za Linux
Ne podržava plaćanje kriptovalutama
Za iOS, routere, Amazon Fire Stick, Amazon Fire TV i smart TV nema sigurnosnog prekidača (kill switch)
Najbolja cijena $1.67 mjesečno (plan pretplate: 3 godine)

Isprobajte VyprVPN besplatno na 30 dana!

VyprVPN nije najbrži VPN koji sam testirao, ali osigurat će privatnost i sigurnost vaših osobnih podataka. Njegova je stroga politika bez zapisivanja logova (no-logs policy) provjerena i svi su njegovi poslužitelji zaštićeni enkripcijom vojne razine. To VyprVPN čini sigurnom opcijom za pregledavanje, torrenting (P2P aktivnost podržana je na svakom poslužitelju) i deblokiranje stranica za streaming iz inozemstva.

Njegova najposebnija značajka njegov je vlastiti 256-bitni Chameleon protokol, razvijen specifično za zaobilaženje cenzura i vatrozidova. Kada sam se povezao koristeći Chameleon protokol, mogao sam deblokirati američke stranice kao što su Netflix, Disney+, Hulu i Amazon Prime Video. Posebno mi je drago bilo što mogu pristupiti Netflixu jer su njegove restrikcije najveći izazov za VPN-ove. Mogao sam gledati seriju Stranger Things u HD kvaliteti s manje od 5 sekundi učitavanja.

VyprVPN-ov Chameleon protokol povezao se na Netflix i zaobišao proxy pogrešku

Kada sam proveo testiranje brzine koristeći test Ookla, utvrdio sam da su moje brzine dramatično pale pri povezivanju na poslužitelje u SAD-u na velikoj udaljenosti od moje stvarne lokacije (gotovo 6000 km). Brzina poslužitelja u UK-u bila je 43,11 Mbps, a pala je za 60 % na 17 Mbps kada sam se povezao na američki poslužitelj. Iako meni to nije predstavljalo veliki problem jer mi je originalna internetska brzina bila iznimno visoka, VyprVPN možda nije najbolji odabir ako se nalazite u državi s prosječnim ili niskim širokopojasnim brzinama.

Ako privatnost cijenite više nego brzinu, bit će vam drago čuti da je VyprVPN davatelj usluge sa strogom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy) i da je ta politika provjerena. Tvrtka za kibernetičku sigurnost Leviathan Security provela je nezavisno testiranje i potvrdila da se ne prate niti prikupljaju nikakvi identificirajući podaci. Uz ExpressVPN, VyprVPN je također jedna od malobrojnih usluga koja je reagirala na istraživanje Centra za demokraciju i tehnologiju (Center for Democracy and Technology) o poslovnim modelima i praksama o privatnosti koje provode davatelji VPN usluge. Cijenim ovaj visok stupanj transparentnosti prema javnosti koji je rijetka pojava u ovoj industriji.

Iako smatram da je ExpressVPN bolja opcija po pitanju sveukupnih performansi, VyprVPN vas štiti online po uvjerljivo boljoj cijeni od samo $2,50 mjesečno. Možete čak i dodatno uštedjeti ako iskoristite skrivene popuste! Svaka pretplata uključuje 30-dnevno jamstvo povrata novca, što vam omogućuje da VyprVPN isprobate bez ikakvog rizika.

Isprobajte VyprVPN besplatno na 30 dana!

Da biste saznali više o VyprVPN, pročitajte punu recenziju za detaljne rezultate testiranja brzina, poslužitelja, korisničkog iskustva i više.

7. IPVanish – Robusne sigurnosne značajke i dobar za torrenting s besplatnim SOCKS5 proxyjem

Brzi pregled: rezultati za IPVanish

Brzina Dobra – Velike brzine za torrenting i pregledavanje
Sigurnost Napredna – 256-bitna AES enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Stroga – Baziran u SAD-u (unutar 5/9/14 Očiju) s politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy)
Izvorne aplikacije za Većinu vodećih uređaja – Android, iPhone, Windows, Mac, Linux, Amazon Fire TV i Amazon Fire Stick
Dokazano deblokira Većinu većih platformi za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer i druge
Torrenting Podržan – Svaki poslužitelj podržava torrenting, a SOCKS5 proxy je besplatan
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, telefona, e-pošte i online formulara
Broj povezanih uređaja 10
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Nema opciju plaćanja kriptovalutama
Ne može pouzdano deblokirati Netflix
Nema blokator oglasa, zlonamjernih softvera ni lokatora (trackera)
Najbolja cijena $ 3,99 mjesečno (1-godišnja pretplata)

Isprobajte IPVanish besplatno na 30 dana!

IPVanish je solidna opcija ako VPN trebate za torrenting ili želite uživati u većoj privatnosti na internetu. Uživat ćete u neograničenoj propusnosti i velikim brzinama, a vaša će aktivnost pregledavanja biti šifrirana i zaštićena strogom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy). Ipak, ako želite pristupiti blokiranom sadržaju iz inozemstva (a pogotovo uslugama za streaming kao što je Netflix), umjesto njega bih preporučio ExpressVPN.

U tijeku svojih testiranja preuzimao sam BitTorrent datoteke koristeći poslužitelje u Švicarskoj, Švedskoj i Španjolskoj. Brzine torrentinga bile su izvrsne i veza je bila stabilna. Također sam testirao besplatni SOCKS5 posrednički poslužitelj (proxy) koji je uključen u svaku pretplatu. Proxy nudi dodatno povećanje brzine i još veću razinu anonimnost, ali ne šifrira vaš promet. Toplo preporučujem da ga koristite u kombinaciji s VPN-om – smanjit će rizik od hakiranja ili zaraze vašeg uređaja virusima ili zlonamjernim softverima.

Snimka zaslona besplatnih vjerodajnica ZAPLJIVAČKIH PROXY POSLUŽITELJA NA WEB-MJESTU
IPVanish je jedan od rijetkih VPN-ova koji nudi besplatni SOCKS5 proxy za torrenting

Sva mrežna aktivnost zaštićena je AES 256-bitnom enkripcijom vojne razine i strogom politikom bez zapisivanja logova (no-logs policy). Iako je usluga bazirana u SAD-u (odnosno pod nadležnošću mreže za dijeljenje informacija 5 Očiju), vaša povijest pregledavanja i osobni podaci nikada se ne prate, prikupljaju niti zapisuju. Time je osigurano da IPVanish nema što predati čak niti ako vlada zatraži podatke korisnika.

Ali unatoč velikim brzinama i snažnim sigurnosnim mjerama, ovo nije jedan od najboljih VPN-ova za streaming. Kada sam pokušao gledati Netflix SAD, dva sam puta morao promijeniti poslužitelj prije nego što sam uspio učitati seriju Stranger Things (New York i Chicago su podbacili, ali Boston je poslužio svrsi). Ako tražite VPN koji može deblokirati ograničeni sadržaj, više ćete uspjeha imati s ExpressVPN-om.

Cijene IPVanisha srednjeg su raspona u odnosu na ostale na tržištu, ali možete iskoristiti kupon i tako uštedjeti nevjerojatnih 73 %! Ako niste sigurni želite li se obvezati na pretplatu, ne trebate odlučiti odmah. IPVanish možete vrlo jednostavno testirati koristeći njegovo 30-dnevno jamstvo povrata novca – ako ne želite nastaviti koristiti uslugu, čak se ne morate nikome niti obratiti. Samo se prijavite u svoj račun na web stranici, otkažite svoju pretplatu i povrat će za vas biti procesiran automatski.

Isprobajte IPVanish besplatno na 30 dana!

Pročitajte detaljnu recenziju IPVanisha za više informacija o njegovoj brzini, poslužiteljima, sigurnosti i više.

8. ZenMate – Povoljni VPN s osnovnom online zaštitom za browsing, streaming i torrenting

Brzi pregled: rezultati za ZenMate

Brzina Prosječna – Nekonzistentne brzine s nešto bufferinga i zaostajanja
Sigurnost Napredna – AES 256-bitna enkripcija, sigurnosni prekidač (kill switch) i zaštita od curenja
Privatnost Prosječna – Baziran u Njemačkoj (unutar 5/9/14 Očiju) i djelomično zapisuje logove o vezi
Izvorne aplikacije za Većinu vodećih uređaja – Android, iPhone, Windows, Mac i Linux
Dokazano deblokira Većinu vodećih platformi za streaming kao što su Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, Fox Sport i druge
Torrenting Podržan – Optimizirani torrenting poslužitelji za P2P dijeljenje podataka
Korisnička podrška Brzi odgovori 24/7 putem chata uživo, online formulara i e-pošte
Broj povezanih uređaja Neograničen
Jamstvo povrata novca 30 dana
Mali nedostaci Dijeli osobne podatke korisnika s matičnom tvrtkom
Nema ugrađeni blokator oglasa
Nema povrata ako za plaćanje koristite Bitcoin, PaysafeCard ili UKash
Najbolja cijena $ 2,22 mjesečno (2-godišnja pretplata)

Isprobajte ZenMate besplatno na 30 dana!

ZenMate je u početku izgradio svoju popularnost kao besplatna VPN usluga i od tada prešao na plaćene pretplate. Iako njegove performanse nisu jake kao one VPN-ova na vrhu ove liste, niska cijena od samo $2,22 mjesečno nudi odličnu vrijednost za novac.

Ključne značajke su poslužitelji optimizirani za streaming i torrenting, po čemu je sličan CyberGhostu. Kada sam testirao poslužitelje optimizirane za streaming, samo je nekoliko klikova bilo potrebno za uspješno povezivanje, ali drugi VPN-ovi na ovoj listi nudili su veće brzine. Štoviše, trebao sam čekati 5 minuta da se serija Stranger Things učita u HD kvaliteti preko optimiziranog poslužitelja za Netflix u SAD-u.

ZenMate može lako pristupiti Netflixu SAD, ali očekujte manje brzine streaminga

Bolje sam iskustvo imao s poslužiteljima optimiziranim za torrenting jer sam mogao ručno odabrati poslužitelj s malim brojem korisnika i postotkom opterećenja. To znači da sam mogao odabrati manje zasićen poslužitelj (i kao posljedicu toga veće brzine).

Nažalost, najviše me brine ZenMateova politika privatnosti koja nije među boljima. Neke korisničke podatke dijele sa svojom matičnom tvrtkom u svrhu marketinga i tehničkog unaprjeđivanja, a oni uključuju vaše ime i adresu e-pošte. Iako ovaj VPN ne zapisuje vašu aktivnost pregledavanja, ako tražite uslugu koja stavlja veći naglasak na privatnost, umjesto ZenMatea preporučujem ExpressVPN.

Neovisno o tome sam i više nego zadovoljan s ZenMateovim sveukupnim performansama. Iako su mu brzine niže nego kod drugih premium VPN-ova, meni to nije bilo presudno – pogotovo s obzirom na cijenu od samo $2,22 mjesečno. Još bolju ponudu možete pronaći među aktivnim kuponima. Jamstvo povrata novca uključeno je u sve planove pretplate, čak i ako iskoristite dodatni popust, tako da se možete potpuno bez rizika registrirati za ZenMate i testirati ga 30 dana.

Isprobajte ZenMate besplatno na 30 dana!

Pogledajte detaljnu recenziju ZenMatea-a i saznajte rezultate testiranja i istraživanja.

Brza tablica za usporedbu: Koji je VPN najbolji u 2021.?

Brzina Sigurnost i privatnost Najbolja cijena (mjesečno) Deblokira stranica za streaming? Podržava P2P?
1. ExpressVPN Odlična Odlična €5.77
2. CyberGhost Dobra Odlična €1.90
3. PIA Prosječna Odlična $ 2,69 Ponekad
4. PrivateVPN Dobra Dobra $ 3,99
5. HMA Dobra Prosječna $ 3,99
6. VyprVPN Prosječna Dobra $1.67
7. IPVanish Dobra Dobra $ 3,99 Ponekad
8. ZenMate Prosječna Prosječna $ 2,22

Odabir najboljeg VPN-a: Kako sam rangirao i uspoređivao VPN-ove

1. Snažne značajke za sigurnost i privatnost

Svaki VPN na ovoj listi nudi enkripciju vojne razine i zaštitu od curenja, što štiti vaš mrežni promet i sprječava otkrivanje vaše stvarne IP adrese. Također sam provjerio izjave o privatnost svakog VPN-a da bih osigurao da imaju strogu politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy), što znači da treće strane (čak ni sam VPN) ne mogu pratiti niti prikupljati vaše osobne podatke. Neki premium VPN-ovi nude dodatne značajke poput sigurnosnog prekidača (kill switch). Ta značajka blokira sav mrežni promet kada mijenjate poslužitelje ili veza s VPN-om postane nestabilna.

Zaštitite se na internetu s najboljim VPN-om!

2. Brza mreža globalnih poslužitelja

Kada VPN ima velik broj poslužitelja na lokacijama diljem svijeta, rezultat je manja preopterećenost poslužitelja. To znači da se na poslužitelj možete povezati brzo i uživati u velikim brzinama bez da se natječete sa stotinama drugih korisnika. Zato sam u obzir uzimao veličinu mreže poslužitelja svakog VPN-a.

Također sam provjerio imaju li svi VPN-ovi poslužitelje na više lokacija diljem svijeta, što znači da je veća vjerojatnost da će se neki naći i u vašoj blizini. Manja fizička udaljenost između vašeg uređaja i VPN poslužitelja osigurava brzu vezu i veliku brzinu. To je posebno važno ako obavljate mrežne aktivnosti koje uključuju puno podataka poput HD streaminga, online igara i torrentinga.

Preuzmite najbrži VPN!

3. Deblokira streaming usluge kao Netflix, Disney+ i druge

Provjerio sam može li svaki VPN deblokirati Netflix SAD (kojem je iznimno teško pristupiti) i je li kvaliteta prijenosa bila u HD-u. Ako VPN može deblokirati Netflix, nećete imati nikakvih problema s deblokiranjem drugih streaming usluga kao što su Disney+, Hulu, Amazon Prime Video, BBC iPlayer, HBO Max, ESPN+ i druge.

Isprobajte VPN #1 za streaming!

4. Podržava torrenting i P2P dijeljenje podataka

Provjerio sam dopušta li svaki VPN na ovoj listi torrenting i nudi li neograničenu propusnost, tako da možete učitavati i preuzimati koliko god datoteka želite. Također sam obratio pažnju na značajke koje pospješuju torrenting, uključujući poslužitelje optimizirane za P2P aktivnost, SOCKS5 posredničke poslužitelje (proxy servers) za veće brzine preuzimanja i zaštitu od zlonamjernih softvera.

Nabavite najbolji VPN za torrenting!

5. Radi na svim vodećim uređajima i operativnim sustavima

Ako ste slični meni, istovremeno ćete na internet biti spojeni preko više uređaja. Zbog toga je svaki VPN na ovoj listi kompatibilan s popularnim uređajima i operativnim sustavima. To uključuje Android, iPhone, Windows, Mac, iPad, Linux, Amazon Fire TV, Amazon Fire Stick, Android TVs, Roku, Chromecast, smart TV-ove, igraće konzole i routere.

Isprobajte najbolji VPN za bilo koji uređaj!

Često postavljana pitanja o VPN-ovima

Koji je VPN najbolji za gledanje Netflixa?

Testirao sam svaki VPN s ovog popisa i svi dobro rade s Netflixom – ali moja je glavna preporuka ExpressVPN. Otkrio sam da nudi najpouzdanije poslužitelje za gledanje Netflixa i najveće brzine za streaming u HD-u. Također može deblokirati Netflix u najmanje 10 zemalja, uključujući SAD, UK, Kanadu, Njemačku, Australiju i Japan.

Nažalost, većina VPN-ova ne radi s Netflixom pa će vam se umjesto sadržaja prikazati ova frustrirajuća poruka o pogrešci:

Pardon the interruption

You seem to be using an unblocker or proxy. Please turn off any of these services and try again. For more help, visit netflix.com/proxy.

Error Code: M7111-5059

Ispričavamo se na prekidu

Čini se da koristite deblokator ili posrednički poslužitelj (proxy). Molimo da isključite bilo koju od ovih usluga i pokušate ponovno. Za više pomoći posjetite netflix.com/proxy.

Kod pogreške: M7111-5059

Da biste zaobišli ovu Netflixovu proxy pogrešku (pogrešku zbog korištenja posredničkog poslužitelja), ključno je imati kvalitetan VPN koji može zaobići Netflixove blokade.

Gledajte Netflix s ExpressVPN-om!

Jesu li svi VPN-ovi sigurni za torrenting?

Da, kvalitetan VPN štitit će vaše osobne podatke za vrijeme torrentinga.

Bez VPN-a, vaša IP adresa izložena je mnogim neželjenim trećim stranama. One uključuju druge korisnike torrent klijenta, vašeg davatelja internetskih usluga (ISP) i vlasti – a svi oni mogu odrediti vašu fizičku lokaciju i nadgledati vašu torrenting aktivnost preko vaše IP adrese. Vaš ISP može vam čak i ograničiti propusnost i usporiti vezu ako u kratkom vremenskom periodu preuzimate više velikih datoteka.

Kada koristite VPN, vaša IP adresa i mrežni promet šifrirani su i skriveni, pa u torrentingu možete uživati koliko god želite bez ikakvih problema. Osobno nikada ne započinjem torrenting bez da se prije toga povežem na VPN poslužitelj. Najdraža opcija za torrenting mi je CyberGhost jer nudi poslužitelje optimizirane za P2P aktivnost diljem svijeta. IPVanish je još jedan od vrhunskih VPN-ova za torrenting jer uključuje SOCKS5 posrednički poslužitelj (proxy) za iznimno velike brzine za torrenting.

Sigurno preuzimajte torrente uz CyberGhost!

Koji je najbolji besplatni VPN?

Najbolji besplatni VPN-ovi su „freemium“ usluge kao Windscribe i TunnelBear – no nažalost, čak i najbolji besplatni VPN-ovi imaju ozbiljna ograničenja. Dok freemium VPN-ovi nude pouzdanu i sigurnu uslugu, također ćete iskusiti niske brzine, ograničen broj poslužitelja i neomogućen pristup streaming uslugama poput Netflixa.

Osobno ne bih vjerovao besplatnom VPN-u koji nema očite nedostatke. I besplatni VPN-ovi trebaju ostvariti prihode, a opće je poznato da mutnije tvrtke prodaju vaše osobne podatke i povijest pregledavanja da bi zaradili. Još gore, mnogi nepouzdani besplatni VPN-ovi često sadrže zlonamjerne softvere namijenjene tome da zaraze vaš uređaj i ukradu osjetljive podatke kao što su lozinke, povijest bankarenja i privatne fotografije.

Kao primjer uzmimo Betternet VPN. To je popularni besplatni VPN s preko 10 milijuna preuzimanje – a ipak je diljem industrije poznato da je Betternet VPN jedan od VPN-ova koji sadrži najviše zlonamjernih softvera i da na uređaje korisnika potajno instalira lokatore (trackere). Ovaj manjak sigurnosti i anonimnosti u potpunosti poništava svrhu samog korištenja VPN-a.

Ako vam VPN treba na samo kratak period, najbolji besplatni VPN-ovi zapravo su premium VPN-ovi s jamstvom povrata novca. Na primjer, CyberGhost možete besplatno koristiti na 45 dana zahvaljujući njegovom 45-dnevnom jamstvu povrata novca. Kada vam usluga više ne bude trebala, jednostavno možete ostvariti povrat nakon što kontaktirate tim korisničke podrške.

Testirao sam čak i jamstvo povrata novca da bih se uvjerio da funkcionira – i jest! Bilo je iznimno jednostavno dobiti novac natrag. Sve što sam trebao učiniti je popričati s korisničkom podrškom putem chata uživo koji je dostupan 24/7 i povrat mi je odmah procesiran. Najbolje je to što mi je novac vraćen na račun za 5 radnih dana.

Uz pomoć CyberGhost-ovog 45-dnevnog jamstva povrata novca puni povrat se ostvaruje brzo i lako

Isprobajte CyberGhost besplatno!

Koji je VPN najbolji za Kinu?

Prema rezultatima stvarnog testiranja koje smo proveli u Kini, najbolji VPN za Kinu je ExpressVPN. On je jedan od rijetkih VPN-ova koji pouzdano može zaobići Veliki kineski vatrozid (the Great Firewall of China) i lako pristupiti blokiranim stranicama kao što su Facebook, Google, Gmail, YouTube, Wikipedia, Netflix i druge.

Niti lokalne vlasti ne mogu pratiti vašu mrežnu aktivnost jer ExpressVPN vaš mrežni promet štiti enkripcijom vojne razine. U slučaju nestabilne veze štiti vas automatski sigurnosni prekidač (kill switch) koji sprječava curenje nešifriranih podataka. Kineska vlada poznata je po strogom internetskom nadzoru pa su ove sigurnosne značajke ključne za osiguravanje mrežne privatnosti u Kini.

Obavezno preuzmite ExpressVPN na svoj uređaj prije nego što stignete u Kinu. Jednom kada se nađete u državi, vidjet ćete da on više nije dostupan u trgovini aplikacijama i da je web stranica blokirana. Ako u Kinu idete na samo nekoliko tjedana, možete iskoristiti i 30-dnevno jamstvo povrata novca i ExpressVPN.

Nabavite ExpressVPN za Kinu!

Kako VPN-ovi funkcioniraju?

VPN je skraćenica za „Virtualnu privatnu mrežu“ („Virtual Private Network“) i omogućuje vam da ostanete anonimni i sigurni na internetu. Kada koristite VPN, vaš mrežni promet šalje se kroz VPN-ovu sigurnu mrežu poslužitelja. Promet je šifriran pa vas nitko ne možete pratiti na internetu – ni vaš davatelj internetskih usluga (ISP), hakeri ni vlada ne mogu dobiti uvid u vaše aktivnosti.

VPN vam također daje novu adresu internetskog protokola (IP). Vaša IP adresa sadrži informacije o vašoj lokaciji i omogućuje web stranicama i uslugama da vide s koje se lokacije povezujete na njih. Kada ste spojeni na VPN, dobivate novu IP adresu temeljenu na lokaciji poslužitelja. Tako VPN možete koristiti za zaobilaženje cenzura, vatrozidova i ograničenja koja su temeljena na lokaciji.

Na primjer, ja se trenutno nalazim u UK-u. Kada želim gledati Netflix SAD, sve što trebam učiniti je povezati se na VPN-ov poslužitelj unutar SAD-a. To mi ne omogućuje samo pristup američkom Netflixu, već i svakoj drugoj stranici u SAD-u (npr. Amazon Prime Video, Hulu, ESPN i druge).

Isprobajte najbolji VPN na 30 dana bez rizika!

Kako koristiti VPN?

VPN je lako koristiti. Nakon što odaberete VPN, trebate se samo prijaviti za pretplatu i preuzeti softver na svoj uređaj.

  1. Nabavite VPN. ExpressVPN je, kada se sve zbroji, VPN#1 za 2021 zbog svojih izvrsnih brzina i naprednih sigurnosnih mjera.
  2. Povežite se na poslužitelj.
  3. Počnite pregledavati internet! Sada imate potpunu privatnost i anonimnost na internetu.

Nabavite ExpressVPN bez rizika već danas!

Koliko VPN košta? Mogu li naći dobar besplatan VPN?

Ne morate plaćati premium cijene da biste dobili VPN s visokim performansama (posebno ako možete pronaći kupone ili skrivene ponude!). Dok cijene mogu varirati ovisno o davatelju VPN usluge, uvijek ćete najviše uštedjeti ako odaberete dugoročnu pretplatu. Često se isplati potrošiti samo nekoliko dolara više svaki mjesec, što je manje od cijene šalice kave!

Zapamtite da svaki VPN na ovoj listi ima jamstvo povrata novca pa ga možete osobno testirati bez ikakvog rizika.

Hoće li VPN usporiti moj uređaj?

VPN će donekle usporiti vaš uređaj (iako postoji nekoliko stvari koje možete napraviti da poboljšate svoju brzinu). To se događa jer se vaša veza preusmjerava kroz VPN poslužitelj i šifrira, pa podacima treba dulje da stignu na odredište. Ako je na vaš VPN povezano više od jednog uređaja, to isto može biti uzrok pada brzine.

Zbog toga je važno koristiti VPN koji je sam po sebi brz – time osiguravate da će sve promjene u brzini biti zanemarive. ExpressVPN je najbrži VPN na ovoj listi pa nikada nisam iskusio značajno usporavanje pri pregledavanju, streamingu i torrentingu. Čak i kada sam na njega povezao 3 uređaja (moj Windows laptop, iPhone XS i iPad), pad brzine bilo je gotovo nemoguće zamijetiti.

Da biste testirali brzinu na vlastitom uređaju, ExpressVPN možete isprobati sami koristeći njegovo 30-dnevno jamstvo povrata novca. Time ne riskirate baš ništa – ako uvidite da ExpressVPN nije dovoljno brz za vaše potrebe, možete jednostavno ostvariti povrat.

Isprobajte ExpressVPN bez rizika već danas!

Jesu li VPN-ovi legalni?

Korištenje VPN-a potpuno je legalno u većini dijelova svijeta, uključujući SAD, UK, Australiju i Kanadu. Međutim, države sa strogim nadzorom mrežnog prometa ili cenzurama strogo reguliraju korištenje VPN usluge. One uključuju Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate, Tursku, Irak, Bjelorusiju, Iran, Rusiju i druge.

Na primjer, u Kini je legalno koristiti samo VPN-ove koje je odobrila vlada. Ti VPN-ovi bilježit će vaše osobne podatke i mrežnu aktivnost te ih dijeliti s vladom. Još jedan primjer su Ujedinjeni Arapski Emirati u kojima ne možete koristiti VPN da biste pristupili sadržaju u drugim državama (npr. Netflix SAD). Ako vas uhvate, prijeti vam kazna, možda čak zatvorska, iako većina VPN korisnika u UAE koristi uslugu bez pravnih problema.

Da biste bili sigurni, provjerite lokalne zakone o korištenju VPN-ova i koristite VPN samo za legalne aktivnosti.

Kako mogu nabaviti VPN koji ne zapisuje logove?

Najbolji VPN s garantiranom nultom evidencijom logova (zero logs) je ExpressVPN. On ne pohranjuje vremena povezivanja, informacije o sesiji, količinu iskorištenih podataka, povijest pregledavanja, IP adrese niti bilo koji drugi osobni podatak. Da biste si osigurali potpunu anonimnost, možete i kreirati račun s lažnom adresom e-pošte i platiti kriptovalutom.

Možete koristiti i CyberGhost ili bilo koji drugi VPN na ovoj listi bez zapisivanja logova (no-logs). Iako HMA čuva djelomične zapise o vezi (odnosno datum povezivanja i količinu prenesenih podataka) da bi unaprijedio performanse, njegovi logovi ne uključuju identificirajuće podatke. To znači da su vaša mrežna aktivnost i osobni podaci sigurni i da vas se preko njih ne može locirati.

Snimka zaslona HMA VPN-a (Hidemyass) i njegovih pravila o zaštiti privatnosti za ne zapisivanje

Pažljivo sam provjerio politiku privatnosti HMA-a i u njoj je navedeno da se identificirajući podaci nikada ne zapisuju

Ostanite anonimni uz ExpressVPN!

Mogu li umjesto VPN-a koristiti posrednički poslužitelj (proxy) ili Tor?

Ako cijenite svoju online privatnost, toplo preporučujem da koristite VPN (ili ga kombinirate s Torom). I Tor i posrednički poslužitelji (proxies) vaš mrežni promet šalju kroz „posrednički“ poslužitelj ili čvor. Iako to sakriva vašu originalnu IP adresu, ni Tor ni posrednički poslužitelji neće šifrirati vaš mrežni promet niti zaštititi vaše osobne podatke. Neki će posrednički poslužitelji čak i zapisivati vašu aktivnost pregledavanja.

Kada koristite VPN, vaša je IP adresa skrivena, a sav vaš mrežni promet šifriran. Najbolji VPN-ovi poput ExpressVPN-a imaju i provjerenu politiku bez zapisivanja logova (no-logs policy) pa možete biti uvjereni da ne prikupljaju vašu povijest pregledavanja ni osobne podatke.

Zaštitite se na internetu uz ExpressVPN!

Koji je VPN najbolji za moj uređaj?

Najboljih 8 VPN-ova za 2021. radi na svim popularnim uređajima i operativnim sustavima, uključujući Android, iPhone, Windows, Mac i druge.

Ako ne postoji izvorna aplikacija za vaš uređaj (npr. PlayStation ili router), VPN uvijek možete ručno instalirati na svoj router. To omogućuje da na svakom uređaju u svojem kućanstvu koji je povezan na internet uživate u svim prednostima VPN-a.

Ukratko – Ovo su najbolji VPN-ovi za Hrvatsku u 2021.

Top odabir
ExpressVPN
$6.67 / mjesec Uštedite 48%
CyberGhost VPN
$2.25 / mjesec Uštedite 83%
Private Internet Access
$2.08 / mjesec Uštedite 83%
Svidio vam se ovaj članak? Ocijenite ga!
Nije mi se uopće svidjelo Baš mi se i nije svidjelo U redu je Poprilično je dobro! Oduševilo me!
5.00 Ocijenilo 2 korisnika
Naslov
Komentiraj
Zahvaljujemo na povratnoj informaciji
Dino Luketić
Dino Luketić je stručnjak za kibernetičku sigurnost s diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Tvrdi da nas online sustav štiti samo onoliko koliko koristi sustavu, zbog čega je na nama samima da zaštitimo svoje osobne i privatne podatke.